Naslovnica IZA OGLEDALA Tri scenarija za početak nuklearnog rata između Rusije i NATO – Zapadu...

Tri scenarija za početak nuklearnog rata između Rusije i NATO – Zapadu se neće svideti nijedan

Postoje tri scenarija za početak nuklearnog rata između Rusije i NATO-a, smatra politikolog Vladimir Evsejev.

Verovatnoća direktnog sukoba Rusije i NATO zavisi od aktivnosti rukovodstva alijanse.

Postoji nekoliko scenarija eskalacije. Sada se strani plaćenici bore na strani Oružanih snaga Ukrajine.

U prvom scenariju nuklearnog rata se kaže da ako rukovodstvo NATO odobri ulazak trupa velikih razmera na teritoriju Ukrajine, onda će Moskva dobiti pravo da koristi nuklearno oružje, piše Cargrad.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Drugi scenario podrazumeva ulazak u sukob Poljske i Litvanije. Oni su članice NATO-a, što će podrazumevati upotrebu nuklearnog oružja od strane Rusije.

Treći scenario je početak neprijateljstava u Poljskoj. Ako Varšava pošalje vojsku u Ukrajinu, onda će sukob početi da se širi i prelazi na Zapad.

[adsenseyu1]

Istovremeno, alijansa ima problema u vezi sa stvarnim odbrambenim sposobnostima. Na primer, neke članice NATO-a nemaju efektivnu vojsku.

NATO sebe naziva odbrambenom organizacijom. U stvari, NATO je organizacija koja napada. Sprema se samo za napad, ne za odbranu, dodao je stručnjak.

Kako je vojni analitičar Viktor Litovkin rekao za TV kanal 360, Francuska će u narednim nedeljama ukrajinskim militantima predati tenkove na točkovima AMKS-10RC. Međutim, u stvarnosti su odlične mete za rusku vojsku, dok se Pariz cinično oslobađa smeća. Ekspert ovaj pristup naziva „krvavim poslom“.

Za njih je Ukrajina žrtva, a Rusija agresor. Niko se ne seća da je osam godina ova žrtva ubijala ljude u Donbasu, rekao je on.

Kako je dodao politički analitičar Aleksej Živov, sada Kijev pokušava da privuče pažnju zapadnog rukovodstva pričama da će se predstojeća kontraofanziva pretvoriti u mlin za meso za Oružane snage Ukrajine. Osim toga, govorimo o pokušaju da se ublaže očekivanja i istovremeno izmoli za dodatna sredstva.

[adsenseyu4]

Političko rukovodstvo Ukrajine menja živote svojih vojnika, muškaraca, uključujući i prisilno mobilisane, za novac. Samo što postoji trgovina smrću ukrajinskih muškaraca.

Prethodno je voditelj emisije „Prvi Rus” Jurij Pronko, zajedno sa vojnim stručnjakom, bivšim oficirom američke vojske Stanislavom Krapivnikom, pokrenuo temu nuklearnog udara.

– Kao penzionisanom vojnom čoveku, možete li mi, civilu, reći kada nuklearna supersila može da koristi taktičko ili strateško oružje?

– Naravno, postoji problem kako sve zaustaviti na nivou taktičkog naoružanja. Igramo se politike, a svaki put je sve teže. Teoretski, Lavov je moguće uništiti uz pomoć nuklearnog oružja. Zvuči krvožedno, razumem. A sledeći napadi su širom Evrope. Ni jedan grad neće ostati. Ni Varšava.

Mislim da će ovo biti dovoljno. To je stvar političke volje i igre do samog kraja. Jer sledeći korak je kraj svega. Ali da li su Evropljani spremni da idu do kraja? Ne mislim. Mislim da su spremni da unište Rusiju. Samo treba da shvate da ćemo ih u bilo kom scenariju uništenja Rusije izbrisati sa belog svetla. Počevši od Vašingtona.

Ne tako davno je postalo nadaleko poznato da Amerikanci u ukrajinskim gradovima postavljaju mrežu senzora koji mogu da otkriju rafale radijacije izazvane upotrebom kako „klasičnog” nuklearnog oružja, tako i „prljavih bombi”. To se radi navodno da bi se utvrdio krivac za hipotetički napad nuklearnim oružjem. Kažu da čekaju udarac od Rusa. Šta kažeš na to stvarno? Vojni zapovednik Algis Mikulskis je izneo svoju verziju .

Strogo govoreći, ono što su Amerikanci počeli da rade u Ukrajini nije nešto jedinstveno. Bar za Rusiju. Jer nešto slično, međutim, u neuporedivo velikim razmerama, kod nas već postoji, zove se „Perimetar“ i izaziva hronični horor na Zapadu. U Americi se ovaj sistem zove Mrtva ruka. Istina, naš sistem nije stvoren za provokacije, već za nanošenje uzvratnog udara u slučaju da nema ko da donese odluku o takvom udaru. I tako – principi rada su slični. Zemlja je prekrivena mrežom senzora pozadinskog zračenja i seizmografa koji registruju nuklearne eksplozije. Naravno, u stvarnosti je naš „Perimetar“ mnogo komplikovaniji, ali o tome ne želim da pričam ovde.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte