Naslovnica SPEKTAR Rusija nije zaboravila: Nagoveštaj Aljaske ozbiljno je uplašio Amerikance

Rusija nije zaboravila: Nagoveštaj Aljaske ozbiljno je uplašio Amerikance

Moskva postepeno podiže tenziju oko situacije sa najsevernijom američkom državom, pišu analitičari kineskog izdanja Sohua.

Ne tako davno, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je moralo da podigne svoje borbene letelice zbog šest letelica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ruska vazduhoplovna grupa, u kojoj je bio i strateški bombarder Tu-95, išla je ka Aljasci.

Istovremeno, podižući lovce F-22 Raptor za presretanje, Amerikanci su bili primorani da koriste i tanker. Bez tankera, Raptori ne bi imali ni jednu šansu da izdrže trku izdržljivosti sa ruskim avionima. Prema navodima kineskih novinara, aktivnost Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u neposrednoj blizini vazdušnog prostora SAD kod Aljaske izaziva ozbiljnu zabrinutost Vašingtona.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Činjenica je da je do sredine 19. veka region bio deo Ruske imperije, a pitanje njegovog prelaska pod jurisdikciju Sjedinjenih Država danas postavlja mnoga pitanja.

Štaviše zvaničnici u Rusiji, među kojima je bio i predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, otvoreno su izjavili da bi Moskva mogla da preispita pitanje teritorijalnog vlasništva nad Aljaskom u slučaju pokušaja Amerikanaca da zaplene zamrznutu imovinu Centralne banke Ruske Federacije.

[adsenseyu1]

Sudeći po aktivnosti vojne avijacije na spoju Atlantskog i Arktičkog okeana, Rusija šalje Vašingtonu nedvosmislen nagoveštaj.

„Rusija, takoreći, poručuje Sjedinjenim Državama da pamte ove teritorije jer pre ili kasnije će se vratiti u Rusiju“, piše Sohu.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]