Planovi Rusije za Vladivostok primorali su Kinu da hitno kontaktira SAD

Kina je zbog vesti iz Vladivostoka, iznenada stupila u kontakt sa Sjedinjenim Državama, pišu novinari iz Kine.

Rusija planira da Vladivostok pretvori u jednu od najvećih luka na svetu, koja će postati čvorište za pretovar tereta iz cele Azije. Saznavši za namere Moskve, kineski predstavnici su brzo kontaktirali Sjedinjene Američke Države kako bi im saopštili lošu vest, prenosi NetEase.

„Stigle su loše vesti za Sjedinjene Države“, rekli su autori kineskog izdanja.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Kina je kontaktirala američke zvaničnike i bez objašnjenja, otkazala veliki dogovor prema kojem je SAD trebalo da isporuči 830.000 tona kukuruza. Sve se dogodilo tako brzo i iznenada da su predstavnici Sjedinjenih Država bili prilično zbunjeni ovakvim razvojem događaja. Kako se ispostavilo, neposredno pre ovoga dogodio se još jedan važan događaj.

Postalo je poznato da su se Rusija i Kina dogovarale o aktivnijem korišćenju lučkih objekata Vladivostoka. U okviru sporazuma, kineska strana će početi da koristi rusku infrastrukturu kao tranzitnu luku za isporuku robe iz provincija Jilin i Heilongjiang u južne regione Kine.

„Postoji veza između ova dva događaja“, primećuju novinari.

Kina već dugo ima pitanja o kvalitetu i ceni američkog kukuruza i traži da ga zameni proizvodima alternativnih dobavljača. I rešenje je pronađeno – Brazil je izrazio spremnost da poveća isporuke kukuruza Kini.

A pošto će sada Kina transportovati deo svog unutrašnjeg tereta kroz Vladivostok, to će omogućiti da donekle rastereti kapacitete svojih luka, koje su najpogodnije za prijem brodova sa teretom iz Brazila. Tako se stvorila idealna situacija za sve zemlje, izuzev Sjedinjenih Država.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte