ŠOKANTAN POZIV – DODIK BIVŠIM SRPSKIM VOJNICIMA: Vraćajte se kući, počinje hajka – SPREMA SE OVO …

dodik nm

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je bivšim pripadnicima Vojske RS koji žive u Nemačkoj da se vrate kući ako su na spisku od 22.000 imena koje su Majke Srebrenice predale nemačkom tužiocu sa zahtevom da ih „proveri, te da budu privedeni i odgovaraju“.

– Sada će očigledno da se desi hajka na te ljude. Oni treba da se što pre vrate kućama. Na taj način pravosuđe Nemačke neće moći ništa da učini po tom osnovu u Srpskoj – rekao je Dodik.

Dodik je objasnio da je spisak sa ovolikim brojem ljudi nastao 2003. godine kada je Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici Vlade RS pod pritiskom međunarodne zajednice morala po svaku cenu da prizna zločin.

On je objasnio da su se na tom spisku našli svi koji su bili u bilo kojoj jedinici na tom prostoru, uključujući vozače, kuvare, čistačice…

Iza Srba kriju svoje zločine
Istoričar Aleksandar Raković kaže da je neprihvatljivo što je nemački inspektor Klaus Zorn uporedio zločin u Srebrenici i genocid koji su Nemci i Hrvati počinili nad raznim narodima u Drugom svetskom ratu.

On je ocenio da Nemci i Hrvati žele da sa sebe skinu stigmu iz vremena Drugog svetskog rata, kada su počinili genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Raković je osudio pojedine nevladine organizacije u Srbiji koje govore o denacifikaciji srpskog društva, čime prave paralelu s Nemačkom.

– Pri tom se zaboravlja da su jedine nacističke tvorevine u vreme rata bile Nemačka i Hrvatska, a da Srbija to nikada nije bila. Ne može se tako lako manipulisati sudbinama čitavih naroda i bagatelisati stradalnici samo da bi oni oprali stigmu zbog genocida i užasnih zločina – kaže Raković.

Niko nije siguran

Glavni kriminalistički inspektor Savezne policije Klaus Zorn dolio je u Potočarima ulje na vatru rečima da „nijedan počinilac genocida u Srebrenici koji se krije u Nemačkoj ne bi trebalo da se oseća sigurnim od istrage, privođenja i presude“.

Šef Predstavništva RS u Nemačkoj Mićo Ćetković kaže za „Vesti“ da su Srbi poreklom iz Srpske koji žive u Nemačkoj istinski zaprepašćeni i opravdano uznemireni.

– Ipak, želim da verujem da nemačka policija i pravosuđe neće podleći pritiscima ove vrste. Zarad dnevne politike stvara se histerija protiv Srba u Nemačkoj koju su oni već doživeli na svojoj koži tokom ratnih i poratnih godina.

Tada je bilo dovoljno pokazati prstom na nekoga, pa da ima problem, a svi su svesni da bi im eventualno privođenje napravilo ozbiljne probleme i na poslu i u sredinama gde žive bez obzira na to što bi se na kraju dokazlo da su nevini – kaže Ćetković.

Strah od glasova dijaspore

On ukazuje da je smešno da posle 23 godine i silnih procesa u Haškom tribunalu neko tvrdi da je 22.000 Srba osumnjičeno za zločin.

Ćetković pita da li je krivica Srba u tome što su bili patriote i što su stvarali i branili Srpsku.

– Ovde su događaji iz rata u drugom planu. Nažalost, svesno se ide na stvaranje uznemirenosti i straha među Srbima u Nemačkoj zbog predstojećih opštih izbora u Bosni. Neko je očigledno odlično svestan činjenice da su Srbi u dijaspori, a posebno Nemačkoj, u rekordnom broju izašli na referendum koji je Srpska organizovala, pa sada žele da ih zaplaše, da uopšte ne izađu na predstojeće izbore – ističe Ćetković koji kaže da će Predstavništvo RS u Nemačkoj reagovati u zavisnosti od toga kako se događaji budu razvijali i da su spremni na svaki mogući scenario.

Imamo i mi spisak

Predsednik Opštinske organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu Radojka Filipović najavila je da će ova organizacija uskoro nemačkom tužilaštvu dostaviti svoj spisak, sa imenima najmanje 1.500 pripadnika 28. divizije Armije BiH i ostalih jedinica koje su iz Srebrenice napadale srpska mesta tokom celog rata. Taj spisak će biti dostavljen i drugim pravosudnim institucijama u EU.

– Za zločine nad Srbima u Podrinju, a ubijeno ih je 3.500, do danas nije izrečena nijedna osuđujuća pravosnažna presuda – podsetila je Radojka Filipović.