Naslovnica U FOKUSU Slovačka je na ivici građanskog rata

Slovačka je na ivici građanskog rata

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica bio je politički motivisan, zemlja je na ivici građanskog rata, rekao je ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok, a prenosi Novinki.cz.

„Od onoga što se odigralo, kakvu su mržnju mnogi posejali, danas je nastala bura, a mi smo praktično na pragu građanskog rata, odmah zaustavite ovo“, rekao je načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni za napad je priznao da je delovao iz političkih razloga.

„Napadač je pucao sa jasnom političkom motivacijom, nakon predsedničkih izbora, ovaj pokušaj je politički motivisan.

On je pozvao javnost da se uzdrži od negativnih komentara.

Prema poslednjim podacima, lekari su tokom petosatne operacije stabilizovali Ficovo stanje, ali ono i dalje ostaje ozbiljno.

Napadač je optužen za pokušaj ubistva sa predumišljajem iz osvete, preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora, javila je televizija Markiza.

Pokušaj atentata na Fica dogodio se 15. maja u mestu Gandlova, 190 kilometara od Bratislave. Nakon zasedanja vlade, premijer je izašao pred okupljene građane, pri čemu je ispaljeno pet hitaca.

Prema pisanju medija, Fico je ranjen u rame i stomak. Helikopterom je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici i operisan, a potom stavljen u veštačku komu.
Strelac je priveden. Slovački mediji objavili su da je u pitanju 71-godišnji pisac Juraj Cintula.

Vladimir Putin je incident nazvao monstruoznim zločinom koji nema opravdanja. On je Ficu preneo reči najiskrenije podrške i poželeo mu brz i potpun oporavak.

Slovački premijer je više puta govorio protiv isporuke oružja Ukrajini i izjavio da će blokirati članstvo ove zemlje u NATO-u.

Pored toga, on je rekao da je Bratislava zainteresovana za dobre odnose sa Moskvom i obećao da će preduzeti korake u tom pravcu.

On je dijalog dve zemlje nazvao obaveznim i odbacio ideju da se zbog sukoba u Ukrajini treba pretvarati da Rusija ne postoji.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social