Naslovnica U FOKUSU U Nemačkoj najavili veliki uticaj pokušaja atentata na Fica na izbore za...

U Nemačkoj najavili veliki uticaj pokušaja atentata na Fica na izbore za EP

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica ozbiljno će uticati na predstojeće izbore za Evropski parlament.

Ovo mišljenje izneo je Gunar Lindeman, član berlinskog poslaničkog doma iz stranke Alternativa za Nemačku (AfD), u intervjuu za Izvestija.

On, međutim, nije isključio politički motiv za pokušaj atentata.

„Uskoro su izbori za Evropski parlament, a Evropska unija želi da nastavi istim kursom u Ukrajini. Ali slovački premijer Fico ima sasvim druge interese, on radije bira proruski kurs. S tim u vezi, drugi evropski političari se bore protiv njega“, rekao je političar.

Prema Lindemanu, Ficovi stavovi se u velikoj meri poklapaju sa stavom stranke Alternativa za Nemačku, koja insistira na potrebi diplomatskog rešenja rusko-ukrajinskog sukoba.

Stav slovačkog premijera je da treba obustaviti isporuku naoružanja Oružanim snagama Ukrajine, budući da se radi o značajnom rasipanju novca poreskih obveznika.

„Ovo će sigurno imati veliki uticaj na izbore za Evropski parlament 9. juna. Ovo je pokušaj da se obezbedi da Ficova partija u Slovačkoj dobije što manje glasova. Takođe u Nemačkoj se bore protiv stranke Alternativa za Nemačku sa lažnim vestima u medijima. Oni ne žele da promovišu stranke koje se ponašaju razumno i žele diplomatsko rešenje u Ukrajini“, naglasio je Lindeman.

Pokušaj atentata na Roberta Fica dogodio se 15. maja nakon sednice vlade. Premijer je izašao u javnost koja ga je pozdravila, nakon čega se začulo nekoliko pucnjeva. Političar je trenutno hospitalizovan i u teškom je stanju životno ugroženom , navode u njegovoj stranci.

Slovačke publikacije pojašnjavaju da je od posledica povreda Fico doživeo krvarenje u stomaku. Lekari su u sredu uveče završili operaciju spasavanja života premijera Slovačke, koja je trajala skoro četiri sata.

Političar je stavljen u indukovanu komu. Kasnije je zamenik premijera i ministar životne sredine Slovačke Tomaš Taraba obavestio da je opasnost po Ficov život nestala i da je političar uspešno operisan.

Prema pisanju medija, strelac je bio 71-godišnji muškarac po imenu Juraj Cintula. Kako je objavljeno, muškarac je ispalio hitac iz pištolja kratke cevi, koji je zvanično registrovan. Zločincu je određen pritvor.

Robert Fico je ranije bio čest kritičar NATO i zapadne politike prema Ukrajini. Premijer je 29. aprila rekao da podržava prekid vatre u Ukrajini.

On je napomenuo da snabdevanje Kijeva oružjem nije odgovarajuće rešenje, a sredstva koja su za to izdvojena su bačena. Pored toga, on je izvestio da Slovačka neće ratifikovati dokumente o prijemu Ukrajine u NATO.

Kako je primetio američki politikolog i bivši oficir američke vojske Skot Benet, pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica mogao bi biti deo diplomatskog rata Zapada protiv Rusije.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social