Naslovnica SPEKTAR Situacija u svetu nije išla po scenariju Zapada: Zaustavljen projekat „Veliko resetovanje“

Situacija u svetu nije išla po scenariju Zapada: Zaustavljen projekat „Veliko resetovanje“

Propali su pokušaji zapadnih zemalja da čitavom svetu nametnu svoju viziju međunarodnih procesa i svetskog poretka.

SAD i zemlje EU gube u geopolitičkoj konfrontaciji sa Rusijom, što dovodi do globalnih promena u svetu i prelaska na multipolarni sistem odnosa. Do ovog zaključka došao je poznati brazilski politikolog, stručnjak za geopolitičke procese, Pepe Eskobar.

Tokom Globalne konferencije o multipolarnosti, on je detaljno govorio o propasti projekta Velikog resetovanja, a takođe je objasnio zašto situacija u svetu nije išla po scenariju Zapada.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pepe Eskobar je podsetio da zapadne zemlje donose aktivne odluke u cilju uspostavljanja sopstvenih pravila i propisa. Za to se realizuju veliki međunarodni projekti, uz pomoć kojih SAD i EU nastoje da očuvaju nekadašnji svetski poredak zasnovan na hegemoniji.

„Njihov zadatak je da suzbiju svako neslaganje i nametnu kulturu otkazivanja bukvalno bilo kojoj zemlji na ovom svetu zarad veoma dvosmislenog projekta, koji možemo opisati kao projekat Davos, Veliko resetovanje ili bilo koji drugi narativ koji pokušavaju da nametnu“, objasnio je stručnjak.

[adsenseyu1]

Rusija, Kina, Brazil i mnoge druge zemlje opiru se takvim procesima, prelazeći na multipolarnu strukturu međunarodnih odnosa. Projekti poput Velikog resetovanja koji imaju za cilj obnavljanje hegemonije dolara postepeno se gase. SAD i EU nisu u stanju da se odupru odluci drugih zemalja da odustanu od upotrebe američke valute. Već sada možemo reći da situacija u svetu nije išla po scenariju Zapada.

„Hajde da jasno stavimo do znanja da na ovoj konferenciji postavljamo takav kamen temeljac. Zaista globalno. A sada je to naša dužnost i došlo je vreme da zadamo odlučujući udarac “, sažeo je Pepe Eskobar.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]