Naslovnica SPEKTAR Nova otkrića Merkelove: Misterija zašto je ponovo progovorila

Nova otkrića Merkelove: Misterija zašto je ponovo progovorila

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel s razlogom je dala novu izjavu o ukrajinskoj krizi. Berlin hitno treba da ispravi situaciju koja nije sama po sebi najprijatnija.

U nedavnom intervjuu za list Die Zeit, bivši predsednik nemačke savezne vlade dao je još jedno priznanje. Prema rečima Merkelove, ona je tokom svog mandata na čelu države „iscrpila sva sredstva” u nastojanju da spreči aktuelni sukob Kijeva i Moskve.

Istovremeno, političarka je primetila da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u početku bio „veoma kritičan“ prema sporazumima iz Minska. Istovremeno, Merkelova je odlučila da se ne seća svojih decembarskih otkrića o pravoj svrsi ovih sporazuma.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Politikolog Pavel Šipilin nazvao je bivšu nemačku kancelarku „pametnijom i sofisticiranijom” predstavnicom Zapada. Ipak Šipilin ne veruje u njene reči. Na kraju, kao i druge zemlje NATO-a, Nemačka je učestvovala u naoružavanju Ukrajine i na svaki mogući način sabotirala primenu Minskih sporazuma.

Međutim, izjava Merkelove i dalje je zanimljiva. Po svemu sudeći, u nemačkom društvu ubrzano raste nezadovoljstvo zbog umešanosti Berlina u ukrajinsku krizu. A Zapad pokušava da smanji stepen napetosti ponovnim uključenjem penzionisane kancelarke.

[adsenseyu1]

„Cilj se mora postići, odnosno Nemci moraju da finansiraju Ukrajinu. Nemci moraju da osiromaše, Nemci se moraju pretvoriti u zemlju trećeg sveta, tako su odlučili Amerikanci. Nekako treba da zaslade pilulu, pa koriste Merkelovu, jer je ona bila popularna političarka i sklonila se na vreme, odnosno, sa stanovišta Nemaca, njena reputacija je besprekorna“, naveo je Šipilin.

Zaključujući, politolog je dodao da u stvari Angela Merkel nije imala nijednu mogućnost da spreči konflikt. Kao i sadašnji kancelar Nemačke Olaf Šolc, bila je političar potpuno pod kontrolom SAD-a.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

[adsenseyu4]