„Skaj Njuz“: Uprkos očiglednom zatišju u ratu u Ukrajini- Dolazi oluja

Rusija se sprema da dočeka buru, početkom kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Takve zaključke u članku za „Skaj Njuz“ izneo je britanski vojni analitičar, bivši pilot Kraljevskog vazduhoplovstva, Šon Bel.

Može izgledati da ukrajinski sukob izmiče sa radara svetskih medija, i da će konačno prestati. Međutim, ovo zatišje je varljivo, i trenutno se obe strane aktivno pripremaju za intenzivne borbe.

Ekspert ističe, da ruske snage nastavljaju da teraju ukrajinske oružane snage iz Bahmuta, i da bi grad na kraju mogao biti napušten. Paralelno, Rusija jača svoje granice u drugim pravcima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Moskva ostaje fokusirana na obezbeđivanje Donbasa, snage već neko vreme nisu sprovodile ofanzivne operacije u mnogim sektorima, i čini se da jačaju svoje pozicije“, navodi se u članku.

U Zaporoškoj oblasti, pojačanja se odvijaju u zoni ZNPP, čiju teritoriju još uvek granatiraju Oružane snage Ukrajine.

Rusija je takođe razvila opsežnu linijsku odbranu u ovom pravcu, i sada je završila tri sloja odbrambenih zona oko 120 kilometara od regiona sa rovovima vidljivim iz svemira, rekao je ekspert.

On je skrenuo pažnju na protivtenkovske prepreke, koje su opšte poznate kao „Zmajevi zubi“. Imaju kvadratno-piramidalni oblik i ometaju napredovanje mehanizovane pešadije i oklopnih vozila.

Analitičar naglašava, da se pripremaju i ukrajinske trupe. Skoro svi obećani zapadni tenkovi – Leopard 2 i Čelendž 2 – stigli su u Ukrajinu, a NATO je nedavno saopštio, da su više od 98 odsto borbenih vozila koja su obećana Kijevu, već isporučena.

Osim toga, desetine hiljada boraca Oružanih snaga Ukrajine vratilo se u Ukrajinu iz zemalja EU, gde su prošli obuku.

„Obe strane se pripremaju za sledeću rundu nasilnog sukoba. Kakav god da bude ishod na bojnom polju, i gde god da se linija fronta kreće, žrtve i razaranja će se povećavati. Na kraju, ovo će prestati, ali uprkos očiglednom zatišju u borbama, dolazi oluja“, zaključio je vojni ekspert.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte