Naslovnica SPEKTAR „Skaj Njuz“: Uprkos očiglednom zatišju u ratu u Ukrajini- Dolazi oluja

„Skaj Njuz“: Uprkos očiglednom zatišju u ratu u Ukrajini- Dolazi oluja

Rusija se sprema da dočeka buru, početkom kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine. Takve zaključke u članku za „Skaj Njuz“ izneo je britanski vojni analitičar, bivši pilot Kraljevskog vazduhoplovstva, Šon Bel.

Može izgledati da ukrajinski sukob izmiče sa radara svetskih medija, i da će konačno prestati. Međutim, ovo zatišje je varljivo, i trenutno se obe strane aktivno pripremaju za intenzivne borbe.

Ekspert ističe, da ruske snage nastavljaju da teraju ukrajinske oružane snage iz Bahmuta, i da bi grad na kraju mogao biti napušten. Paralelno, Rusija jača svoje granice u drugim pravcima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Moskva ostaje fokusirana na obezbeđivanje Donbasa, snage već neko vreme nisu sprovodile ofanzivne operacije u mnogim sektorima, i čini se da jačaju svoje pozicije“, navodi se u članku.

U Zaporoškoj oblasti, pojačanja se odvijaju u zoni ZNPP, čiju teritoriju još uvek granatiraju Oružane snage Ukrajine.

Rusija je takođe razvila opsežnu linijsku odbranu u ovom pravcu, i sada je završila tri sloja odbrambenih zona oko 120 kilometara od regiona sa rovovima vidljivim iz svemira, rekao je ekspert.

[adsenseyu1]

On je skrenuo pažnju na protivtenkovske prepreke, koje su opšte poznate kao „Zmajevi zubi“. Imaju kvadratno-piramidalni oblik i ometaju napredovanje mehanizovane pešadije i oklopnih vozila.

Analitičar naglašava, da se pripremaju i ukrajinske trupe. Skoro svi obećani zapadni tenkovi – Leopard 2 i Čelendž 2 – stigli su u Ukrajinu, a NATO je nedavno saopštio, da su više od 98 odsto borbenih vozila koja su obećana Kijevu, već isporučena.

Osim toga, desetine hiljada boraca Oružanih snaga Ukrajine vratilo se u Ukrajinu iz zemalja EU, gde su prošli obuku.

„Obe strane se pripremaju za sledeću rundu nasilnog sukoba. Kakav god da bude ishod na bojnom polju, i gde god da se linija fronta kreće, žrtve i razaranja će se povećavati. Na kraju, ovo će prestati, ali uprkos očiglednom zatišju u borbama, dolazi oluja“, zaključio je vojni ekspert.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]