Naslovnica SPEKTAR Mark Mili: Danas postoje tri velike sile, SAD, Kina i Rusija –...

Mark Mili: Danas postoje tri velike sile, SAD, Kina i Rusija – Ovu situaciju je veoma teško kontrolisati

Sjedinjene Američke Države ne traže rat sa Rusijom, ali obraćaju pažnju na mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini, smatra Načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD Mark Mili u intervjuu za časopis „Forin afers“.

„Mislim da su svi zainteresovani da spreče eskalaciju. Rusija ne želi rat sa NATO-om ili SAD, a NATO i SAD ne žele rat sa Rusijom. Dakle, to je u interesu svake strane, a Ukrajina definitivno ne želi rat ovih razmera na svojoj teritoriji“, objasnio je on.

Međutim, prema Milijevim rečima, „postoji realna mogućnost eskalacije“.

„Iz dana u dan procenjujemo verovatnoću eskalacije u vezi sa svim dejstvima koje preduzimamo mi ili Rusi. Posledice oružanog sukoba između SAD i Rusije ili bilo koje zemlje NATO-a i Rusije bile bi pogubne za obe strane. Svi su zainteresovani da se to ne dozvoli“, rekao je general.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U svetu postoje tri velike sile

Prema njegovim rečima, Rusija je, zajedno sa SAD i Kinom, jedan od polova novog tripolarnog sveta.

[adsenseyu1]

„Za razliku od Hladnog rata, sada u svetu postoje tri velike sile: Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija. Sve imaju značajan vojni potencijal u smislu stanovništva, ekonomije i oružanih snaga. Sve tri imaju značajan nuklearni arsenal“, ocenio je on.

Mili je dodao da je „tokom Hladnog rata postojao bipolarni svet, iako su postojale i druge sile“.

„Danas živimo u tripolarnom svetu, složenijem od bipolarnog, i ovu situaciju je veoma teško kontrolisati“, naglasio je general.

On je dodao da je jedan od glavnih zadataka SAD da spreče formiranje strateškog vojnog saveza između Rusije i Kine.

„Potrebno je učiniti sve moguće da se to ne desi“, primetio je on.

[adsenseyu4]

O ratu u Ukrajini

Komentarišući sukob u Ukrajini, Mili je rekao da smatra da je malo verovatno da će se on okončati ove godine.

„Smatram da će za svaku stranu postizanje svojih političkih ciljeva – a rat znači postizanje političkih ciljeva vojnim sredstvima – biti veoma komplikovano i veoma teško. I, iskreno govoreći, ne mislim da postoji mogućnost da se to dogodi ove godine“, zaključio je Mili.

Prema njegovim rečima, veći deo ruskih Oružanih snaga nije stradao u ukrajinskom sukobu.

Prema njegovim rečima, ocenu stanja ruskih trupa koje učestvuju u ukrajinskom sukobu „ozbiljno su iskrivili pojedini mediji“.

Štaviše, Rusija će verovatno obnoviti svoju buduću vojsku u veću i sposobniju silu, dodao je general.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara 2022. godine objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.


(Sputnjik)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte