SAD optužuju Zelenskog da pokušava da pokrene Treći svetski rat

Ukrajina je pokušala da pokrene Treći svetski rat, piše kolumnista Endrju Koribko, u članku objavljenom na sajtu američkog Instituta za mir i prosperitet Ron Pol.

Zelenski je, komentarišući raniji incident na poljsko-ukrajinskoj granici, rekao da je reč o ruskim raketama. On je optužio Moskvu za napad na Poljsku, i nazvao incident eskalacijom. Kasnije je naglasio da ne sumnja da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj.

Međutim, u odgovoru, Džo Bajden je primetio, da ove reči ne mogu poslužiti kao dokaz neumešanosti Ukrajine u vanredno stanje. Kasnije je Zelenski rekao, da Kijev nema tačne podatke, čija je raketa pala na istoku Poljske. Istovremeno je priznao, da je u vreme incidenta delovala ukrajinska protivvazdušna odbrana zbog ruskog granatiranja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zelenski je, primećuje kolumnista, lagao ceo svet, nazvavši bombardovanje Poljske od strane Oružanih snaga Ukrajine „ruskim raketnim napadom na kolektivnu bezbednost“, poručivši NATO- u da „treba da reagujemo“.

„Sama činjenica, da su najviši zvaničnici Kijeva, bukvalno skovali zaveru da pokrenu ovaj apokaliptični scenario, sugeriše da njihova strana nije toliko uverena u svoje sposobnosti“, piše analitičar.

Ukrajinske vlasti, zaključuje Koribko, strahuju da će posle izveštaja, da američki Stejt department tajno priprema teren za moguće mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, Kijev biti podvrgnut „nepodnošljivom pritisku“, da postigne kompromis sa Moskvom.

Poljski mediji su u utorak uveče izvestili, o padu dve rakete u Lubeljsko vojvodstvo na granici sa Ukrajinom. Od posledica incidenta dve osobe su poginule. Istovremeno, neposredno nakon incidenta, poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo, da su pale rakete ruske proizvodnje.

Prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena posle hitnog sastanka lidera G7, preliminarni podaci ne potvrđuju da su ruske trupe lansirale rakete. Pentagon je saopštio da nameravaju da operišu ne spekulacijama, već činjenicama, za koje ima dovoljno mogućnosti da se razjasne.

Poljski predsednik Andžej Duda je u sredu takođe priznao, da je velika verovatnoća da su projektili pripadali Ukrajini.

Optužbe protiv Rusije za umešanost u incident, Kremlj je nazvao primerom još jedne histerične pomahnitale rusofobične reakcije, koja nije zasnovana ni na kakvim stvarnim podacima.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs