SAD će biti domaćin „najvećeg satanističkog skupa na svetu“

Grupa „Satanistički hram“ sa sedištem u Salemu najavila je svoju konvenciju za 2023. godinu u obližnjem Bostonu

Grupa „Satanistički hram“ objavila je na društvenim mrežama da će se konvencija „SejtanKon 2023“ održati krajem aprila u Bostonu u Masačusetsu. Nazvan „najvećim satanističkim skupom u istoriji“, ovogodišnji kongres će proslaviti desetu godišnjicu Hrama.

Oni koji se pojave na skupu u Bostonu 28. aprila moraće da nose „N-95, KN-95 ili hiruršku masku za jednokratnu upotrebu“, navodi se na veb stranici konvencije. Ostali detalji, kao što su tačno mesto u „istorijskom centru grada“, raspored događaja ili imena govornika, tek treba da budu objavljeni.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nakon što je prošle godine održao prvi „SejtanKon“ u Arizoni, „Satanistički hram“ je premestio događaj bliže svom međunarodnom sedištu u obližnjem Salemu, poznatom po lovu na veštice kasnih 1600-ih. Hram tvrdi da ima oko 2.500 članova u oblasti Bostona.

Grupa insistira da zapravo ne veruje u đavola, a njena zvanična misija je da „podstiče dobronamernost i empatiju među svim ljudima, odbacuje tiranski autoritet, zagovara praktičan zdrav razum i pravdu, i da usmerava ljudsku savest da preduzme plemenite potrage“.

Oni su takođe proglasili abortus osnovnim verskim pravom i tvrde da svi državni zakoni koji ograničavaju ovu praksu nepravedno diskriminišu njihove članove. Nakon što je zbog tog zalaganja 2020. dospela u žižu javnosti, „Crkva Satane“ je osudila Hram kao „grupu političkih aktivista koja koristi skandalozan jezik da bi privukla pažnju medija“.

Hram je najpoznatiji po podnošenju tužbi protiv lokalnih i državnih vlasti, tvrdeći da su povredili verske slobode kada su odbijeni njihovi zahtevi da isporučuju satanističke invokacije ili da izlažu satanističke statue na javnoj imovini. U julu 2021. podneo je peticiju Bostonu da istakne zastavu ispred gradske većnice za „Nedelju poštovanja sotone“, ali je odbijen.

Isto tako, 2016. godine „Satanistički hram“ je svojim zahtevima za satanističke invokacije, primorao zvaničnike Feniksa u Arizoni da zabrane javne molitve. Sednice gradskog veća, koje su do tada počinjale molitvom, sada kreću minutom ćutanja.

Boston i koloniju Masačusets su prvobitno osnovali puritanci, stroga protestantska sekta koja je verovala da je Engleska crkva previše slična Rimokatoličkoj crkvi od koje se odvojila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)