Naslovnica U FOKUSU Zapad ispituje gde je baza „Vagnera“ u Srbiji

Zapad ispituje gde je baza „Vagnera“ u Srbiji

Bauk kruži Evropom, barem prema pisanju zapadnih medija, da se grupa Vagner “raskomotila” i da ima „lože“ u zemljama saveznicama Rusije.

Sudeći prema pisanju „Politika“, Vagnerovci su u Belorusiji i u Srbiji, a depeše u koje je ovaj medij imao uvid „otkrivaju“ i da američki zvaničnici prikupljaju obaveštajne podatke o aktivnostima Vagnerovaca u zemljama kao što su Centralnoafrička Republika i Mali.

„Rusija koristi Vagner za borbu protiv antiputinovskog raspoloženja i odbranu vladinih interesa trupama i oružjem“, piše „Politiko“.

Međutim, RT Balkan navodi da prema njihovom istraživanju oko 80 odsto građana Srbije svakako se protivi sankcijama Rusiji, zbog čega zaključuju da bi “bilo kakvo lobiranje vojnih grupa za Rusiju u zemlji u kojoj vladaju tako pozitivna osećanja prema toj državi, bilo samo traćenje njihovih resursa”.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Sad, navodi dalje RT Balkan, pitanje je gde se na teritoriji Srbije kriju Vagnerovci? Taj portal podseća da se nedavno objavljena informacija da je ova ruska grupa otvorila „predstavništvo“ u Srbiji, ispostavila kao lažna jer ju je demantovao i sam Aleksandar Lisin, koji je inače u pisanjima medija označen kao šef te nepostojeće „ekspoziture“ na teritoriji naše zemlje.

„Politiko“ je objavio čak i da je Vagner pozicionirao ljude u Beogradu i najavio da je početkom decembra zvanično počeo sa radom u Srbiji.

„Od tada je pokrenuta operacija uticaja kako bi se suprotstavilo aktivnostima delova ruske dijaspore koji su protiv Putinovog režima“, navodi „Politiko“, pozivajući se na navodnu depešu u koju je imao uvid.

Reporteri portala RT Balkan su zatim “rešili da pomognu” američkom portal, pa su krenuli u potragu za Vagnerima u Srbiji.

Tako su, kako navode u svom tekstu, naišli na podatak da je jedno vreme na čelu opštine Majdanpek bio jedan Dejan Vagner, dok je pozivaju “Politiku” da zaviri u registar Agencije za privredne register jer će tamo naći “mnogo sumnjivih”, počev od paba „Vagner“ na Adi Huji, pa sve do vodoinstalatera „Vagner“.
Takođe, navode i da se jedan od taksista iz Sremskih Karlovaca preziva baš Vagner.

“Vagnerovci, pazite se. Ako u ruke zapadnih medija dođe još i telefonski imenik u kome ima toliko Vagnera – svi ste raskrinkani”, šaljivo je zaključio RT Balkan.

(RT,b92)