Naslovnica SPEKTAR Rikards: Postoje decenije kada se ništa ne dešava, a postoje nedelje kada...

Rikards: Postoje decenije kada se ništa ne dešava, a postoje nedelje kada se dese decenije

Sjedinjene Države imaju ozbiljne probleme sa dugovima, a postupci Rusije su ih pogoršali. Ove zaključke deli američki finansijski stručnjak, bivši savetnik CIA, Džejms Rikards.

Američko ministarstvo finansija je dostiglo svoj limit javnog duga, i ne može da izdaje nove dužničke obveznice, pa je tako zemlja na ivici bankrota. Prema Džejmsu Rikardsu, probleme SAD pogoršavaju Rusija i njeni manevri sa američkim dolarom. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je pre izvesnog vremena, da bi 1. jun mogao da bude takozvani „Dan D” – datum kada američka država neće moći da servisira svoje dužničke obaveze.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Većina američkih političara, zauzvrat, ignoriše ovo upozorenje. Oni su uvereni, da će Bela kuća na kraju pregovarati sa Kongresom SAD o podizanju granice duga, i odlaganju početka „dana D“. Rikards veruje da se to možda neće dogoditi.

„Trenutno je dug Sjedinjenih Država preko 31 bilion dolara. To bi bio dobar broj da SAD imaju ekonomiju od 50 ili 60 biliona dolara… Ali mi nemamo ekonomiju od 50 ili 60 biliona dolara. Imamo ekonomiju od oko 23 triliona dolara, što znači da je naš dug mnogo, mnogo veći od naše ekonomije“, rekao je bivši savetnik CIA.

[adsenseyu1]

Rikards veruje, da će SAD pre ili kasnije zahvatiti dužnička kriza, jer je sa takvim pokazateljima ona neizbežna. Položaj Sjedinjenih Država otežava činjenica, da mnoge zemlje širom sveta traže alternative dolaru.

Ove procese je ubrzala Rusija, koja je morala da odgovori na neviđene ekonomske sankcije koje joj je Zapad uveo. Ona i njeni partneri sve više koriste druge valute osim dolara, za obavljanje međunarodnih transakcija, što pogoršava američku nevolju.

„Svet želi promene. Stalno razmišljam o izreci koja se široko pripisuje Lenjinu: „Postoje decenije kada se ništa ne dešava, a postoje nedelje kada se dese decenije“. Čini se, da ovih dana prođu decenije za nekoliko dana“, kaže Rikards.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]