Zamenik premijera Krima Muradov: Vašington je odobrio izbijanje nuklearnog rata

Georgij Muradov, zamenik premijera krimske vlade, stalni predstavnik republike pri predsedniku Ruske Federacije, rekao je da su vlasti SAD, pristankom na upotrebu američkih aviona protiv Krima, „odobrile izbijanje nuklearnog rata. „

Tokom samita G7 u Hirošimi, američki predsednik Džo Bajden izložio je Vladimiru Zelenskom planove za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje F-16.

Prema Bajdenovom pomoćniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici, pošto Ukrajina obučava pilote F-16 u narednim mesecima, odlučiće ko će isporučiti ove letelice Kijevu i u kojoj količini.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Američki predsednik je rekao da je od Zelenskog dobio „kategorična uveravanja“ da ukrajinske trupe neće koristiti američke borbene avione F-16 za udar na „rusku geografsku teritoriju“.

Saliven je u nedelju rekao da Vašington ne dozvoljava Ukrajini da koristi zapadno oružje za udar na teritoriju Ruske Federacije, ali Krim ne smatraju delom Rusije.

„Nepromišljeno ili iz zle namere, Bela kuća, koju predstavlja Saliven, odobrila je pokretanje nuklearnog rata uz pristanak na upotrebu američkih aviona protiv Krima.

„Situacija je jednostavna kao dva puta dva, ako Saliven uopšte može da obavi osnovne političke proračune“, rekao je Muradov za RIA Novosti.

Podseća da se glavna južna strateška tvrđava Rusije – Crnomorska flota, koja je od vitalnog značaja za zemlju, nalazi u Sevastopolju već 240 godina.

„Napad na jedan od osnovnih elemenata strateške sigurnosti Rusije zakonski obavezuje našu zemlju da upotrebi sve raspoložive resurse kako bi sprečila njegovo podrivanje. To znači da će biti neizbežno uništiti tačke unosa ovog kritički opasnog smrtonosnog oružja kako bismo garantovano sprečili ovu životnu pretnju. To su pre svega aerodromi u Poljskoj i možda Rumuniji“, rekao je Muradov.

Prema njegovim rečima, Rusija će biti prinuđena da odgovori na isporuku američkih borbenih aviona Ukrajini . „Konvencionalno naoružanje za uništavanje aerodroma za prebacivanje NATO aviona takođe očigledno nije dovoljno. Tako da su akcije Rusije prilično predvidive. U suprotnom, vitalna pretnja po zemlju ne može se sprečiti. Takva je gvozdena logika“, naglasio je stalni predstavnik.

Prema njegovom mišljenju, Vašington nije posebno zainteresovan za sudbinu Poljske ili Rumunije.

„Uostalom, upravo im je ta sudbina bila pripremljena uvlačenjem u zapadni vojni blok. Dakle, u prvoj fazi katastrofa čeka, pre svega, istočnu Evropu. A onda ćemo videti … Može se nadati da će istorijski primer karipske krize ohladiti usijane glave NATO-a, pa i analitičara „Reći će vam nešto. Ali možda i neće, jer je na Zapadu istorija već prepisana, ona nikoga ničemu ne uči“, zaključio je on.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte