Ako želite da jedete meso, piletina je za vas bolja nego odrezak? Nova studija kaže da to možda ipak nije tako.
Istraživanje je pokazalo da će jedenje crvenog i belog mesa imati isti uticaj na nivo holesterola – preispitujući staru pretpostavku da je belo meso uvek zdravija opcija.
Međutim, istraživači su dodali da mogu postojati i drugi uzroci, pored jedenja crvenog mesa, koji doprinose kardiovaskularnim bolestima.
[adsenseyu1]
Ali kada je u pitanju holesterol, istraživači su sigurni da bi najbolje bilo izabrati ne-mesne proteine, kao što su povrće, mlečni proizvodi i pasulj.
Naučnici su pokušali da testiraju teoriju da generalno visok sadržaj zasićenih masti crvenog mesa doprinosi riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Više od 100 zdravih muškaraca i žena – starosti od 21 do 65 godina – hranilo se ili visoko zasićenim mastima, prvenstveno maslacem i punomasnom hranom, ili grupom nisko zasićenih masti. Učesnici su prošli tri testne ishrane: ishrana sa crvenim mesom, ishrana sa belim mesom, a zatim ishrana bez mesa.
Svaki način ishrane je trajao četiri nedelje, a između njih je postojao “period pročišćavanja”, kada su učesnici jeli svoju uobičajenu hranu.
Crveno meso je uglavnom činila govedina, dok je piletina bila glavni protein belog mesa.
Uzorci krvi uzeti su od učesnika na početku i kraju svake testne ishrane.
Istraživači su otkrili da biljni proteini imaju najzdraviji uticaj na holesterol u krvi učesnika. Efekti belog i crvenog mesa na nivo holesterola bili su identični.
Zaključak studije „ne pruža dokaz da pre treba birati belo nego crveno meso“.
„Nalazi su u skladu sa preporukama za pojačanjem ishrane koja sadrži visok procenat hrane na biljnoj bazi“, dodali su istraživači.
Webtribune.rs