Naslovnica SPEKTAR Putin: Uspešno funkcionišemo bez Zapada – Rusija i Kina stvaraju novi svetski...

Putin: Uspešno funkcionišemo bez Zapada – Rusija i Kina stvaraju novi svetski poredak

Moskva i njeni partneri odbacuju pokušaje Zapada da nametne poredak zasnovan na lažima i licemerju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua, koji je objavljen na sajtu Kremlja.

On je istakao da su se Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i grupa BRIKS „dobro etablirali kao ključni stubovi multipolarnog svetskog poretka u nastajanju“.

„Otuda sve veće interesovanje drugih država za rad ovih udruženja i sve veći broj njihovih učesnika“, rekao je Putin.

On je napomenuo da Rusija i te zemlje „imaju slične ili podudarne stavove o ključnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda“.

„Zalažemo se za primat međunarodnog prava, jednaku, nedeljivu, sveobuhvatnu i održivu bezbednost i na globalnom i na regionalnom nivou sa centralnom koordinirajućom ulogom UN. Takođe odbacujemo pokušaje Zapada da nametne poredak zasnovan na lažima i licemerju, na nekim mitskim pravila dok niko ne zna ko ih postavlja“, naglasio je ruski predsednik.

On je dodao da su ŠOS i BRIKS „postali kao ugledne i dinamične međunarodne platforme čiji učesnici grade konstruktivnu političku, bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu interakciju. Zapadne elite koje predvode SAD odbijaju da poštuju civilizacijsku i kulturnu raznolikost, primetio je Putin.

„Zapadne elite predvođene SAD odbijaju da poštuju civilizacijsku i kulturnu raznolikost i odbacuju vekovima stare tradicionalne vrednosti. Nastojeći da zadrže svoju globalnu dominaciju, uzurpirale su pravo da drugim nacijama kažu sa kim mogu, ili ne smeju, da sklapaju prijateljstva i sarađuju , i da im uskrate pravo da izaberu sopstvene modele razvoja, oni zanemaruju suverene interese drugih zemalja, kao u stara vremena, i pribegavaju neokolonijalnim metodama u tom cilju“, istakao je Putin.

„Nepotrebno je reći da ni Rusija ni njeni partneri nisu zadovoljni ovakvim stanjem stvari“, naglasio je on.

„Aktivno smo doprineli pokretanju multilateralnih udruženja i mehanizama koji su nezavisni od Zapada i koji uspešno funkcionišu. Oni u svom radu grade na principima jednakosti, pravde, transparentnosti, poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih“, rekao je Putin.

U međuvremenu, Moskva je voljna da radi zajedno sa partnerima širom sveta, uključujući Kinu, njenog „dobrog suseda i prijatelja od poverenja“, rekao je ruski predsednik.

On jeizrazio uverenje da će Rusija sprovesti sve strateške planove postavljene u njegovom obraćanju o stanju nacije.

„Spremni smo da radimo zajedno sa našim partnerima širom sveta, uključujući Kinu, našeg dobrog suseda i prijatelja od poverenja“, rekao je Putin.

Putin je takođe dodao da je besprekorna integracija novih članica BRIKS-a jedan od ključnih ciljeva moskovskog predsedavanja grupom.

„Jedan od glavnih ciljeva ruskog predsedavanja je nesumnjivo besprekorna integracija novih članica BRIKS-a. Aktivno im pomažemo da se priključe postojećoj mreži mehanizama saradnje“, istakao je on.

„Kao još jedan prioritet, nastojimo da nastavimo koordiniran rad na povećanju vidljivosti asocijacije u globalnim poslovima i izgradnji njenih kapaciteta za promovisanje demokratskije, održivije i pravednije arhitekture međunarodnih odnosa“, dodao je Putin.

„Želeo bih posebno da istaknem da se saradnja unutar BRIKS-a oslanja na principe međusobnog poštovanja, jednakosti, otvorenosti i konsenzusa. Zato zemlje globalnog juga i istoka, koje BRIKS vide kao platformu da se njihov glas svakako čuje i ako uzmemo u obzir, naše udruženje smatramo tako privlačnim“, rekao je on.

Ruski predsednik je dodao da su „ruske agencije, poslovni i javni krugovi pripremili obiman dnevni red za predsedavanje“.

„Ovo uključuje širok spektar oblasti za unapređenje interakcije, uključujući finansije, poljoprivredu, energetiku, intelektualnu svojinu, zdravstvo, obrazovanje i istraživanje svemira. Štaviše, eksperti raspravljaju o takvim nišnim temama i temama intenzivnim znanjem kao što su nanotehnologija, nuklearna medicina i biotehnologija u relevantnim oblastima“, precizirao je on.

(TASS)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social