Naslovnica SPEKTAR MMF: Planovi Zapada da konfiskuju rusku imovinu mogli bi da unište globalni...

MMF: Planovi Zapada da konfiskuju rusku imovinu mogli bi da unište globalni valutni sistem

Planovi zapadnih zemalja da koriste zamrznutu rusku imovinu za podršku Ukrajini mogli bi da potkopaju globalni monetarni sistem, rekla je direktorka za komunikacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džuli Kozak na brifingu.

„Za fond je važno da sve preduzete radnje imaju dovoljnu pravnu osnovu i da ne potkopavaju funkcionisanje međunarodnog monetarnog sistema“, rekla je ona odgovarajući na pitanje dopisnika RIA Novosti o nameri Zapada da iskoristi imobilisane ruske rezerve.

Ocenjujući izglede za postizanje sporazuma o imovini na ministarskom sastanku G7 u Italiji, Kozak je naglasila da ovu odluku treba da donesu nadležni sudovi i jurisdikcije.

Situacija sa ruskom imovinom

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi evra nalazi se u Evropskoj uniji, uglavnom na računima belgijskog Euroclear-a, jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

Do nedavno, članovi zajednice raspravljali su o načinima da se zamrznuta ruska imovina iskoristi samo za finansiranje obnove post-sovjetske republike.

ECB je, posebno, upozorila da privlačenje ovih sredstava za podršku ukrajinskim oružanim snagama dugoročno nosi reputacione rizike za evropsku valutu.

Ipak, prošle nedelje je predstavništvo Belgije, koja predsedava Savetom EU, saopštilo da su se članice asocijacije prethodno dogovorile o merama korišćenja prihoda od ruske imovine za vojnu pomoć režimu u Kijevu.

Kako je Kremlj naveo, donošenje ovakvih odluka „biće još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ukazao je da Moskva takođe možda neće vratiti ona sredstva koja su zapadne zemlje držale u Rusiji i koja su zamrznuta kao odgovor na zaplenu ruskih državnih rezervi.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social