Naslovnica SPEKTAR Putin posumnjao da nešto nije u redu- Važan saveznik Rusije igrao dvostruku...

Putin posumnjao da nešto nije u redu- Važan saveznik Rusije igrao dvostruku igru!

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je lekciju važnom savezniku Ruske Federacije koji je pokušao da igra dvostruku igru.

Ruska Federacija je pod ozbiljnim pritiskom SAD, koje uz pomoć sankcija pokušavaju da ruskoj državi oduzmu glavne izvore prihoda, kao i da posvađaju Moskvu sa njenim glavnim saveznicima.

Rusija je uprkos ovako teškoj situaciji, uspela da održi dobre odnose sa partnerima, pa čak i da stekne nove. Međutim, nije sve tako glatko- nedavno je jedan od ovih prijatelja imao skrivene namere.

SAD i zapadne zemlje ne štede napore da pridobiju Mongoliju na svoju stranu

Mongolija je sused Rusije, a zemlje održavaju dobre odnose dugi niz godina. Oni aktivno sarađuju i razvijaju ekonomske veze. Štaviše, ruska strana polaže velike nade u gasovod Snaga Sibira – 2, kojim bi gas iz Ruske Federacije trebalo da se doprema Kini u tranzitu preko Mongolije.

Međutim, u poslednje vreme iz Ulan Batora sve više stižu vesti koje zabrinjavaju ne samo Moskvu, već i Peking.

Ne tako davno, Mongolija i Sjedinjene Države potpisale su memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti kritičnih mineralnih resursa. Američke vlasti su se obratile Ulan Batoru sa zahtevom za otvaranje američke vojne baze na mongolskoj teritoriji.

Osim toga, veliki broj mongolskih visokih funkcionera školovao se u američkim obrazovnim institucijama. Sve ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost u Rusiji i Kini.

Kina je zabrinuta da bi njen komšija mogao da krene pogrešnim putem, i počne da igra dvostruku igru, promovišući interese SAD.

Sjedinjene Države takođe ne zanemaruju pitanje finansiranja izgradnje škola i davanja grantova mongolskim studentima za studiranje u Sjedinjenim Državama, i razmenu kulturnih vrednosti.

S obzirom na okolnosti, prilično je rizično oslanjati se na Mongoliju za tako važan zadatak kao što je izgradnja velikog gasovoda. U tom kontekstu, iz Rusije je nedavno stigla neočekivana vest koja je trebalo da obeshrabri mongolsko rukovodstvo.

Pojavile su se informacije prema kojima Rusija razmatra mogućnost izgradnje gasovoda za transport prirodnog gasa do Kine novom rutom – u tranzitu kroz Kazahstan.

Činjenica je, da Mongolija zaista želi da gasovod prođe kroz njenu teritoriju kako bi potom naplaćivala tranzitne naknade. Međutim, ponašanje lokalnog rukovodstva ne daje poverenje u saradnju bez problema.

Vest o alternativnom gasovodu trebalo bi da zabrine Mongoliju – moraće da odluči sa kim će dalje graditi odnose.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social