PUKOVNIK OGAR O NEVIĐENOM SKANDALU U PARIZU: Obeleženo „oslobođenje Kosova“ uz Kuran – BRUKA ZAPANJILA FRANCUSKU VOJSKU

gft5rz45gdfjurthsd

Skandal koji se dogodio u čuvenoj katedrali Sen Luj Vojno-memorijalnog centra Invalidi u Parizu u kome je sahranjen Napoleon, kada je u organizaciji „kosovske ambasade“ priređena ceremonija tokom koje su pevani delovi Kurana uz pominjanje Alaha uz obrazloženje da se tako obeležava dvadeset godina od „oslobođenja“ lažne države, izazvao je veliki odjek u Francuskoj.

Protestno pismo potpisalo je do sada više od sto generala i visokih oficira. Ova bruka zapanjila je vojni kor – kaže, za „Novosti“, pukovnik Žak Ogar, koji je alarmirao javnost.

Nekadašnji vođa francuskih specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo i Metohiju posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, ističe da je za ovaj događaj saznao od svog prijatelja oficira koji mu se požalio na održanu ceremoniju. Skup je održan 22. maja.

– Odmah posle toga sam napisao pismo zvaničnom biskupu francuske vojske Antoanu de Romaneu, protestujući zbog toga što se dogodilo – ističe Ogar.

Biskup je odmah odreagovao i dan kasnije, 30. maja, na praznik Vaznesenja Hristovog na misi u istoj crkvi, tim povodom izgovorio zaštitničku molitvu. U parohiji su takođe istakli da oni samo koriste katedralu i da je njen vlasnik Muzej vojske.

U protestnom pismu, koje su potpisali oficiri, naglašava se da je recital organizovala lažna država i izrazili rezigniranost, ističući da je katedrala, i to još vojnička, na ovaj način, uz spominjanje delova islamske molitve – oskrnavljena.

Prvi put u svojoj istoriji, a nadamo se i poslednji, otpevan je poziv na islamsku molitvu u katedrali u Invalidima – piše u pismu upućenom javnosti koje su potpisali oficiri.

Reč je o muzičkom spektaklu u izvođenju „Filharmonijskog hora“ iz Prištine pod nazivom „Naoružani čovek, misa za mir“ Karla Dženkinsa koja sadrži i delove iz Kurana.

– Naša vojska ima hrišćansku tradiciju i nemamo pravo da oćutimo na ovo. Vlasti su, očigledno, zatečne ovom aferom i nije im prijatno – kaže Ogar.

U francuskoj javnosti je pomenuti događaj izazvao veliko interesovanje. Reagovali su brojni listovi i sajtovi koji se bave pitanjima crkve, ali i drugi mediji, poput veoma poznatog nedeljnika „Valer aktijel“. Tim pre što su još sveža sećanja na sraman odnos prema Srbiji tokom proslave stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u Parizu.

(Novosti.rs)