PAD IMPERIJE NIKO NE MOŽE ZAUSTAVITI – BIĆE RATA: Rusija i Kina konačno dogovorili, sva međusobna plaćanja isključivo u rubljama i juanima

putin

Rusija i Kina napravile su još jedan korak dalje od američkog dolara nakon što su se dve zemlje dogovorile da u bilateralnoj trgovini koriste rublju i juan.

Bio je to samo jedan od velikih dogovora postignutih u razgovorima predsednika dveju zemalja, Vladimira Putina i Si Đipinga nakon sastanka u Moskvi u sredu.

„Rusija i Kina nameravaju da razviju praksu plaćanja u nacionalnim valutama.“ Rekao je Putin novinarima na konferenciji za medije nakon razgovora. Dodao je i da su dve države potpisale i međudržavne ugovore o razvoju i korišćenju juana i rublje u bilateralnim finansijskim operacijama.

Nacrt vladinog dekreta o trgovini u nacionalnim valutama je bio objavljen ranije u toku dana. Dokument utvrđuje da će Moskva i Peking sarađivati na razvoju nacionalnih platnih sistema, kao i olakšavanju plaćanja u nacionalnim i drugim valutama.

Nakon razgovora u Moskvi, predsednici Putin i Điping će otputovati za Sankt Peterburg gde će učestovati u ključnom godišnjem poslovnom događaju Rusije.

Očekuje se da će na desetine ugovora vrednih više milijardi dolara vezanih za energiju, industriju i finansije biti potpisano tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji traje od 6. do 8. juna.