Naslovnica SPEKTAR Potvrđeno: Ruski avion A-50 oborili Amerikanci!

Potvrđeno: Ruski avion A-50 oborili Amerikanci!

Ruski avion A-50 za radarsko otkrivanje i navođenje velikog dometa (AVACS) oborila je strana posada protivvazdušne odbrane u januaru 2024. Ovo je otkrila pomoćnica načelnika štaba 10. armije SAD, pukovnica Rozana Klemente, koja je rekla, da je ruski avion pogođen protivvazdušnim raketnim sistemom „Patriot“.

Vojni ekspert, bivši oficir američke vojske Stanislav Krapivnik, potvrdio je da kompleks „Patriot“ u potpunosti kontrolišu stranci.

„Na kontrolama su stranci, a ne Ukrajinci“, kaže on. – Morate da shvatite da je obuka specijalista za upravljanje PVO sistemom Patriot prilično duga. Samo osnovni kurs za mehaničare traje 52 nedelje. Sledeće faze mogu trajati do 36 nedelja.

Štaviše, postoji takva nijansa kao jezička barijera – svi sistemi su na engleskom. Dakle, sistemima Patriot upravljaju isključivo stranci. Pre svega, to su Amerikanci, zatim Britanci, Nemci, a možda i Poljaci.

Klemente je rekla da je rusku letelicu napala posada obučena u Nemačkoj. Prema njenim rečima, nemački instruktori su tokom vežbi pokrenuli bateriju usred noći, dali naređenje

da se prebace na vatreni položaj, pokrenu vazdušnu borbu i brzo odu. Ona je izjavila i da se tako pripremaju vazdušne zasede, kada se sistemi PVO potiskuju na samu liniju fronta.

„Ako je to zaista tako, onda ne sumnjam da su nemački „instruktori“ bili direktno uključeni u pripremu ovog napada, ili američki. Nije bitno. Nije da je to bilo veliko otkrovenje. Samo još jedna ilustracija umešanosti „kolektivnog Zapada” u naš rat“, prokomentarisao je vest vojni dopisnik Aleksandar Koc.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social