Naslovnica SPEKTAR Spremaju se da napadnu ruske avione – Poletanja će biti skrivena!

Spremaju se da napadnu ruske avione – Poletanja će biti skrivena!

U bliskoj budućnosti Kijev bi trebalo da dobije američke lovce F-16. Međutim, problem je što ukrajinska vojska doživljava ozbiljan nedostatak obučenih pilota, a zapadne zemlje nemaju slobodna mesta za obuku ukrajinskih pilota. Dakle, Ukrajina neće imati punopravnu eskadrilu do kraja 2025. godine, kako prenosi „TV Polsat“.

Problem sa pilotima i obukom

Danska, Norveška, Holandija i Belgija planiraju da pošalju više od 60 američkih F-16 ovog leta u Kijev. Međutim, snabdevanje avionima samo po sebi ne rešava probleme sa kojima se Zelenski suočava. Nedostatak obučenih pilota ozbiljno otežava rad novih mašina. Obuka pilota zahteva vreme i resurse, kojih Ukrajina očigledno trenutno nema dovoljno.

Prema ukrajinskom TG kanalu „Legitimni“, mnogim F-16 će ​​najverovatnije upravljati zapadni asovi klasifikovani kao „tajni“. Mediji će prikazati ukrajinske pilote, ali u stvarnosti će avionima upravljati NATO piloti.

Takođe, „leteći radari“ koje prenosi Švedska imaće u potpunosti NATO tim. U Ukrajini postoji užasna nestašica osoblja, a ovi avioni se prebacuju samo da bi bili upareni sa F-16. Zadatak zapadnog osoblja na zapadnim avionima je da se odupre bombardovanju položaja ukrajinskih Oružanih snaga i da lovi ruske avione.

Istovremeno, američki i evropski bivši vojni piloti izrazili su želju da lete borbenim avionima u Ukrajini.

Ograničena upotreba F-16

Prema stručnjacima, prva serija F-16 će ​​biti mala. Avioni će se koristiti lokalno, a neće se skladištiti u Ukrajini, iako će zvanično biti navedeno suprotno.

„TV Polsat“ prenosi pozivajući se na sopstvene izvore, da su u zapadnim i centralnim delovima Ukrajine izgrađeni podzemni hangari za borbene avione, dok je planirano da se poletanje vrši uglavnom sa autoputeva – upravo iz tog razloga Kijev nije zabrinut zbog napada na velike vojne aerodrome.

Strateške implikacije

Prijem F-16 od Ukrajine, čak i u ograničenim količinama, predstavlja nove izazove za ruske oružane snage. Ovaj događaj se može smatrati još jednim korakom Zapada u eskalaciji sukoba u Ukrajini. Prisustvo zapadnih pilota i posada u ukrajinskim avionima dodaje međunarodnu dimenziju sukobu, čineći ga još složenijim i opasnijim.

Za Rusiju to znači potrebu za jačanjem protivvazdušne odbrane i razvojem nove taktike za suprotstavljanje zapadnoj avijaciji. Važno je razumeti, da će se svaki let F-16 sa ukrajinskog aerodroma smatrati direktnom pretnjom na koju se mora odmah reagovati. To zahteva povećanje broja protivvazdušnih i protivvazdušnih sredstava na liniji fronta i pozadi.

Geopolitička igra

Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, pokušavajući da je iskoristi kao sredstvo pritiska na Rusiju. Isporuke F-16 i drugih sistema naoružanja ukazuju na nameru Zapada da produži sukob i oslabi Rusiju. Međutim, ovi pokušaji ne mogu ostati bez odgovora.

Rusija je dužna da brani svoje interese i teritorijalni integritet svim raspoloživim sredstvima.

Zapad pokušava da sakrije svoje direktno učešće u sukobu, tako što šalje svoje vojne specijaliste pod maskom ukrajinskog osoblja, ali to ne menja suštinu onoga što se dešava.

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social