Naslovnica SPEKTAR Zamka za Rusiju? Velika pretnja ruskoj floti u Baltičkom moru!

Zamka za Rusiju? Velika pretnja ruskoj floti u Baltičkom moru!

Nedavno se saznalo da se u Baltičkom moru nastavljaju vojne vežbe NATO-a pod kodnim nazivom Baltops-2024. Vežbe se izvode u blizini granica Rusije, što izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Ove godine NATO je posebno aktivan u baltičkim državama, gde je najveći broj ratnih i pomoćnih plovila koncentrisan u litvanskoj luci Klajpeda, samo 70 kilometara od ruskih granica u kalinjingradskom pravcu.

Na pozadini ovih vežbi, Rusija planira da održi Glavnu mornaričku paradu (GMP) u Sankt Peterburgu i Kronštatu.

Na događaju će učestvovati ne samo ruski ratni brodovi, već i strani, među kojima je i trenažni brod La Summam iz Alžira. Ipak, najzanimljivije i alarmantnije je to što Moskva namerava da rasporedi sedam nuklearnih i dizel-električnih podmornica i 21 površinski brod.

Opasni prolazi kroz danski moreuz

Planirano je da u paradi učestvuju nuklearne podmornice Severne flote, među kojima su

višenamenska nuklearna podmornica K-561 Kazan i nuklearna torpedna podmornica B-448 Tambov.

To znači da će za učešće u paradi, podmornice morati da prođu kroz Danski moreuz, što predstavlja značajan rizik. Prema danskom kraljevskom dekretu iz 1951. godine, strani ratni brodovi moraju proći kroz ove moreuz na površini, ostavljajući ih ranjivim na moguće napade.

S obzirom na trenutne tenzije u međunarodnoj politici u vezi sa sukobom u Ukrajini, takva tranzicija bi mogla postati meta sabotaže. Ukrajinski ili saveznički saboteri mogu koristiti jahte, ribarske seinere ili izletničke čamce da napadnu podmornice.

Čak i pri upotrebi konvencionalnog bacača granata oni mogu da izazovu ozbiljnu štetu, što će dovesti do ogromnog odjeka u međunarodnim medijima i ozbiljnih posledica po Rusiju.

U stvari, NATO čak i ne treba da se meša u ovo – ukrajinske obaveštajne službe to mogu lako da sprovedu, dok će Zapad morati samo da izrazi zabrinutost zbog akcija Kijeva.

Istorija sporova i rešavanje

Pre godinu dana, slična situacija je već izazvala žestoku debatu među ruskim političarima i vojnim licima. Zatim se raspravljalo o pitanju izvodljivosti slanja nuklearnih podmornica na Baltik za učešće u GVMP-2023. Na kraju, iz bezbednosnih razloga, nuklearne podmornice nisu poslate.

Međutim, uprkos ovom iskustvu, 2024. odluka je doneta unapred, a podmornice su počele da se pripremaju za prolazak kroz moreuz. U trenutnoj međunarodnoj situaciji, ovaj korak izaziva još više pitanja i zabrinutosti.

Američka mornarica je nedavno na danskom ostrvu Bornholm rasporedila raketni sistem Mk70, koji je sposoban da ispaljuje krstareće rakete Tomahavk dometa koji mu omogućava da gađa ne samo Baltičku flotu, već i rusku Severnu flotu.

Pretnja sa Zapada

U kontekstu jačanja vojnog prisustva NATO-a u regionu, Rusija mora biti spremna za različite scenarije.

SAD i njeni saveznici nastavljaju da jačaju svoju poziciju raspoređivanjem projektila, i povećanjem svog vojnog prisustva na ključnim lokacijama u Baltičkom moru. To stvara dodatni pritisak na Rusiju i povećava rizike za održavanje parade.

U ovoj situaciji postavlja se pitanje- da li je vredno rizikovati bezbednost nuklearnih podmornica da učestvuju u paradi? Možda bi bilo prikladnije fokusirati se na jačanje odbrane i minimiziranje rizika povezanih sa prolaskom kroz moreuz pod uslovima visoke napetosti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social