Naslovnica SPEKTAR POČINJE: Glazjev najavio globalni šok – Novi finansijski sistem koji će zameniti...

POČINJE: Glazjev najavio globalni šok – Novi finansijski sistem koji će zameniti dolar

Amerikanci profitiraju od konfrontacije koju su organizovali u Evropi. Rusija je zbog toga izgubila mnogo sredstava i rezervi poslednjih godina.

Ovo je tokom SPIEF-2024 saopštio Sergej Glazjev, akademik Ruske akademije nauka, ekonomista, član odbora za integraciju i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije, ocrtavajući konture novog svetskog monetarnog sistema.

On je napomenuo da su SAD i dalje prilično jake zbog postojeće hegemonije dolara. Ali era dolara se završava.

Neće se završiti u smislu da dolar bude zamenjen juanom ili drugom valutom. To će se dogoditi kroz prelazak na suštinski drugačiji globalni monetarni i finansijski sistem.

Sada radimo na tome. Reč je o pokretanju nove globalne valute za obračun, koja će se, za razliku od sadašnjeg sistema, zasnivati na međunarodnom ugovoru.

Važno je da se svetska valuta ne koristi za privatne interese bilo koje zemlje ili grupe transnacionalnih korporacija.

Ovo je instrument koji mora biti zasnovan na sporazumu, mora biti digitalan, transparentan, svaka zemlja učesnica mora moći da koristi mehanizam za izdavanje ove valute samo za međunarodna plaćanja. Zemlje će zadržati svoje nacionalne valute, precizirao je on.

Glazjev je dodao da se predlaže da se ova međunarodna valuta organizuje na osnovu dve korpe: robne i nacionalne valute.

Trenutno se o ovim pitanjima razgovara i Rusija, kao zemlja koja trenutno predsedava klubom BRIKS-a, moći će da da sasvim pristojan podsticaj za dalje unapređenje ovog procesa.

Ako to uspe, onda će čovečanstvo dobiti novi globalni monetarni i finansijski sistem, u kome će postojati transparentan mehanizam za sprovođenje emisija i neće biti mogućnosti pritiska na bilo koga kroz sankcije.

On je pojasnio da američke sankcije idu preko banaka, a za opisanu novu svetsku valutu banke neće biti potrebne, bar u onom obliku u kojem trenutno rade.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social