Naslovnica SPEKTAR Blumberg: Zaokret, Evropa traži načine da proširi isporuke ruskog gasa

Blumberg: Zaokret, Evropa traži načine da proširi isporuke ruskog gasa

Evropska unija je počela pregovore sa Ruskom Federacijom o održavanju isporuka ruskog gasa do 2025. godine. Bloomberg prenosi ovo.

Kako navodi izdanje, predmet konsultacija je očuvanje tranzita goriva iz Ruske Federacije preko teritorije Ukrajine.

Međutim, Evropa, ne želeći da prizna zavisnost od ruskog gasa, namerava da ga zameni plavim gorivom iz Azerbejdžana. Brisel će, prema planu evropskih zvaničnika, kupovati gas iz Bakua i postojećim kanalima transportovati u EU preko Rusije i Ukrajine.

Evropski zvaničnici vide ovu šemu kao izlaz iz trenutnog ćorsokaka. Jednostavno rečeno, biće moguće i dalje izjavljivati da je Stari svet potpuno odustao od kupovine ruskog gasa, ali istovremeno ne zamrznuti i potpuno upropastiti privrede zemalja članica asocijacije, koje već doživljavaju ozbiljne teškoće.

Važno je napomenuti da takvu šemu podržava i Kijev, koji takođe „s ponosom“ odbija pregovore sa Moskvom o pitanju daljeg tranzita goriva u Evropu.

I sve bi bilo u redu, ali, kako primećuje Blumberg, u samom Azerbejdžanu gotovo da nema slobodnih količina gasa. Tokom cele prošle godine, Baku je preko Južnog gasnog koridora u Evropu isporučio samo 12 milijardi kubnih metara.

To je znatno manje od obima isporuka koje se obavljaju iz Ruske Federacije u tranzitu preko teritorije Ukrajine.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social