Naslovnica SPEKTAR Vojni eksperti: Ovo je glavni razlog nedavnog napretka Rusije

Vojni eksperti: Ovo je glavni razlog nedavnog napretka Rusije

Američki sistemi preciznog naoružanja izgubili su potencijal u bitkama u Ukrajini zbog povećane efikasnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje, piše Military Watch Magazine.

Ovo se odnosi na Excalibur projektile, HIMARS sisteme i Starlink komunikacije. Problem je nemoguće rešiti zbog „naduvene birokratije“ u Vašingtonu.

Ukrajinske oružane snage naišle su na nove poteškoće u korišćenju sistema preciznog naoružanja koje je isporučio Zapad zbog povećane efikasnosti ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Ovo je jasno iz intervjua sa osobljem na prvoj liniji koje su vodili brojni zapadni mediji. Najranjiviji sistemi elektronskog ratovanja bili su Excalibur GPS vođene artiljerijske granate, HIMARS višestruki raketni sistemi i JDAM precizne vođene bombe.

U razgovoru za Vašington post, jedan neimenovani ukrajinski zvaničnik je rekao da su SAD potpuno prestale da isporučuju ekskaliburske granate pre šest meseci, krajem 2023. godine, jer su ih ruski sistemi za elektronsko ratovanje učinili neefikasnim.

Uprkos nekadašnjoj reputaciji „jedan hitac, jedna meta” koja je prvobitno izazvala ozbiljnu zabrinutost među komandantima proruskih milicija zbog postavljanja oružja, u dokumentu se zaključuje: „Ekskalibjur tehnologija u svojim trenutnim iteracijama izgubila je svoj potencijal”.

Takođe se napominje da je reputacija oružja narušena protivdejstvom ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Što se tiče HIMARS-a, jedan visoki ukrajinski vojni zvaničnik požalio se na njegovu opadajuću efikasnost, napominjući da je 2023. godine „sve bilo gotovo: Rusi su primenili mogućnosti elektronskog ratovanja, isključili satelitske signale i HIMARS je postao potpuno beskorisan“.

Kao rezultat toga, ukrajinske oružane snage moraju da koriste „veoma skupe“ granate protiv ciljeva niskog prioriteta, koji u principu ne zahtevaju precizno navođenje za gađanje.

JDAM bombe su takođe kritikovane zbog toga što su „neotporne“ na ometanje, što je dovelo do promašaja ciljeva u rasponu od 200 metara do 1,2 km.

Ukrajinski zvaničnici su istakli da je mogućnost rešavanja problema „neispravnog oružja“ ozbiljno ograničena „naduvenom birokratijom“ u Vašingtonu.

Tri nedelje pre izveštaja Vašington posta, Si-En-En je, pozivajući se na izvore u SAD, Velikoj Britaniji i Ukrajini, izvestio da, posebno, sistem HIMARS postaje „sve manje efikasan” u pogledu preciznosti u napadima na ruske trupe zbog rastuće složenosti. neprijateljskih protivmera.

Pored visokopreciznog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine, ruski sistemi za elektronsko ratovanje su takođe ozbiljno ograničili rad satelitskog interneta Starlink.

Služba koju je obezbedio Pentagon odigrala je ključnu ulogu od početka sukoba, omogućavajući ukrajinskim i savezničkim snagama da koordiniraju zajedničke akcije, prikupljaju obaveštajne podatke i kontrolišu bespilotne letelice.

U razgovoru za Njujork tajms, ukrajinski zvaničnici, vojni zvaničnici i stručnjaci za elektronsko ratovanje rekli su da je glavni katalizator nedavnog napretka Rusije masovni prekidi rada Starlink-a.

Ovo je veoma otežalo komunikaciju vojnicima na liniji fronta, do tačke u kojoj su u nekim slučajevima morali da pribegavaju tekstualnim porukama.

Tako je zamenik komandanta odeljenja dronova 92. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine primetio: „Gubimo u elektronskom ratu. Dan pre napada sve se jednostavno ugasilo. I radio je super, super sporo.”

„Moramo brzo da komuniciramo“, dodao je drugi operater dronova, požalivši se da bez Starlink komunikacije „sve postaje komplikovano“ i „treba mnogo vremena“.

„Njujork tajms“ je zaključio da bi, ako se nastavi prekidanje Starlinka ruskom elektronskom taktikom, to „označilo taktičku promenu u sukobu“ i „podvuklo ranjivost Ukrajine i zavisnost od Maskovih usluga“.

Takođe postavlja fundamentalna pitanja o Starlink-ovoj pouzdanosti u odnosu na tehnološki naprednog protivnika.

S obzirom da ruska vojska blisko sarađuje sa Kinom, Severnom Korejom i drugim protivnicima zapadnog bloka, očekuje se da će njihovo dragoceno znanje biti široko rasprostranjeno.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social