Naslovnica U FOKUSU Makronov poslednji pokušaj da se krajnja desnica zadrži van vlasti

Makronov poslednji pokušaj da se krajnja desnica zadrži van vlasti

Francuski predsednik se obratio biračima nakon što je raspisao vanredne izbore posle ponižavajućeg poraza

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je njegova kontroverzna odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj poslednji pokušaj da se krajnja desnica zadrži van vlasti.

„Svi vide kako se diže poplava krajnje desnice. Svi kažu da će im Makron predati ključeve moći. Ne želim da im dam ključeve vlasti 2027“, rekao je on, aludirajući na datum sledećih predsedničkih izbora u Francuskoj.

Makronu su ostale tri godine do drugog predsedničkog mandata i ne može da se kandiduje za reizbor prema francuskom zakonu, piše „Politiko“.

Makron je raspustio parlament i raspisao parlamentarne izbore u nedelju uveče nakon što je desničarsko Nacionalno okupljanje pobedilo njegovu liberalnu stranku Preporod na izborima za Evropski parlament ​​sa razlikom od 31,4 odsto prema 14,6 odsto.

„Dve trećine Francuza želi raspuštanje (skupštine)… Sa 50 odsto ljudi koji glasaju za ekstreme, nisam mogao ništa da uradim“, rekao je Makron na konferenciji za medije i pozvao centriste, demokrate i proevropljane da se ujedine kako bi pobedili krajnju desnicu na izborima krajem meseca.

Francuski predsednik je žestoko napao i dva ekstrema političkog spektra, krajnju levicu i krajnju desnicu, i tokom konferencije koja je trajala skoro dva sata, više puta je ponavljao da su oba ekstrema opasnost za Francusku i da će umanjiti položaj zemlje na međunarodnoj sceni.

„Stvari su danas jednostavne: imamo neprirodne saveze u oba ekstrema… koji neće moći da sprovedu nijedan program“, rekao je Makron.

Francuski predsednik je tvrdio da je došao trenutak za „razjašnjenje“ politike jer su stranke levice i desnice imale kontradiktorne stavove o nizu pitanja.

„Desnica sklapa savez sa krajnjom desnicom… konzervativci… okreću leđa nasleđu (bivših predsednika) De Gola, Širaka i Sarkozija“, rekao je Makron.

Makron je naglasio i da konzervativna desnica i krajnja desnica imaju kontradiktorne ekonomske politike i suprotne stavove o penzionoj reformi koja je izazvala nemire širom zemlje prošle godine.

Francuski predsednik se takođe obrušio na levicu, rekavši da levičarska Nepokorena Francuska ima „nemoguće poglede na Ukrajinu i Bliski istok“ koji nisu u skladu sa umerenijim krilom levice.

„Sve socijaldemokrate, zeleni treba da se zapitaju da li žele savez sa ljudima protiv kojih su se borili“, rekao je on, misleći na podele u levici oko izraelskog rata protiv Hamasa.

Makron je, navodi „Politiko“, takođe preuzeo odgovornost za poraz u nedelju uveče. „Da sam sve uradio savršeno… ne bih bio ovde pred vama“, rekao je.

Iako se Francuska proteklih godina suočila sa višestrukim krizama, uključujući pobunu „Žutih prsluka“ i reformu državnih penzija, Makron je deo odgovornosti prebacio na rastući osećaj nesigurnosti širom Evrope, na medijski establišment i imigraciju.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social