Naslovnica SPEKTAR Putinov „suptilni nagoveštaj“ sa „Cirkonima“ na Kubi izazvao je pometnju u SAD

Putinov „suptilni nagoveštaj“ sa „Cirkonima“ na Kubi izazvao je pometnju u SAD

Ruska fregata Admiral Gorškov, opremljena hipersoničnim raketama Cirkon, stigla je u glavni grad Kube, Havanu.

Očekuje se da će joj se pridružiti i nuklearna podmornica Kazanj, što će stvoriti situaciju bez presedana: nosioci ruskog supersoničnog naoružanja naći će se u neposrednoj blizini obale SAD.

Strateška partija šaha između Rusije i SAD ušla je u novu, napetu fazu. Fregata ruske mornarice Admiral Gorškov, poznata po tome što nosi hipersonične rakete Cirkon, bacila je sidro u luci Havane, glavnog grada Kube.

Ovaj događaj je odmah privukao međunarodnu i medijsku pažnju, s obzirom na istoriju američko-kubanskih i sovjetsko-kubanskih odnosa i blizinu ostrva teritoriji Sjedinjenih Država.

Situacija obećava da će postati još akutnija sa očekivanim dolaskom nuklearne podmornice Jasen-M Kazan. Iako je glavno naoružanje Kazanja krstareće rakete Kalibr, stručnjaci potvrđuju njegovu sposobnost da nosi i cirkone.

Tako će u bliskoj budućnosti na Kubi, na samo 180 kilometara od američke države Florida, biti koncentrisana neviđena koncentracija ruskog visokotehnološkog naoružanja po naređenju vrhovnog komandanta Ruske Federacije Vladimira Putina.

Hipersonične rakete Cirkon, sposobne da dostignu brzinu do 9 maha (oko 11.000 km/h), posebno zabrinjavaju američke vojne analitičare.

Pri ovoj brzini, vreme leta rakete od Kube do najbližih američkih strateških ciljeva se računa u sekundama, što tradicionalne sisteme protivraketne odbrane čini ne samo neefikasnim, već i beskorisnim.

Istorijski kontekst dodaje dramatičnost situaciji. Mnogi povlače paralele sa Kubanskom raketnom krizom 1962. godine, kada je svet došao na ivicu nuklearnog rata zbog razmeštanja sovjetskih projektila na Kubi.

Pojavom „cirkona” na obali ostrva, pojedini stručnjaci govore o novoj rundi konfrontacije, tehnološki složenijoj i potencijalno opasnijoj. Sada treba da gledamo da li će predsednik SAD Džo Bajden preživeti takvo poniženje, jer nije uspeo da spreči ono što njegov prethodnik nije dozvolio.

Zvanična retorika Moskve naglašava mirnu prirodu posete. Zvaničnici ruske mornarice kažu da su prisustvo admirala Gorškova i očekivani dolazak „Kazanja“ deo planiranog krstarenja na velike udaljenosti, predstavljanja zastave i jačanja partnerstva sa Kubom. Međutim, u Vašingtonu na ova objašnjenja gledaju sa skepsom.

Analitičari se slažu da raspoređivanje nosača Cirkon u neposrednoj blizini Sjedinjenih Država nije samo demonstracija sile, već i suptilan diplomatski signal. Rusija time odgovara na širenje NATO-a i raspoređivanje američkih sistema naoružanja u blizini svojih granica.

U svakom slučaju, dolazak admirala Gorškova u Havanu i iščekivanje Kazanja već su promenili strateški balans u regionu.

Međunarodna zajednica sa zabrinutošću posmatra razvoj događaja, nadajući se da će dve nuklearne sile uspeti da se uzdrže od eskalacije i pronađu put ka konstruktivnom dijalogu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social