Naslovnica SPEKTAR Amerika spremna da prizna poraz u Ukrajini i sedne za sto?!

Amerika spremna da prizna poraz u Ukrajini i sedne za sto?!

Nedavni izveštaj „Njujork tajmsa“, koji se pozvao na neimenovane zvaničnike američke administracije, koji su tvrdili da su se prioriteti SAD i Ukrajine razišli, potvrđuje intervju američkog predsednika Džozefa Bajdena za časopis „Tajm“, piše ruski sajt „Katehon“.

„Mir je jedina garancija da Rusija nikada neće okupirati Ukrajinu. To ne znači da je Ukrajina deo NATO-a, već da sa njima imamo isti odnos kao i sa drugim zemljama, kojima isporučujemo oružje kako bi se odbranile“, rekao je Bajden.

Estonska premijerka Kaja Kalas je pobedu Kijeva preformulisala kao ulazak Ukrajine u NATO, čak i bez dela teritorije, koji se sada nalazi pod ruskom kontrolom. Ovo treba shvatiti kao poziciju jastrebova sa Zapada, koji su naglo počeli da ublažavaju svoje stavove.

Ne dele svi jastrebovi ovakve poglede na ukrajinski konflikt. Neki od njih pokušavaju da eskaliraju rat protiv Rusije, šaljući Kijevu novu vojnu pomoć. Da li će neko uspeti da ih obuzda, pre nego što izbije kriza poput kubanske, ili nešto još mnogo gore?

Bilo kako bilo, ovo je prvi znak da stvarni šef antiruske koalicije Zapada – SAD – odustaje od ranijeg stava o članstvu Ukrajine u NATO, što je bio jedan od razloga zašto je Rusija

odlučila da pokrene Specijalnu vojnu operaciju. Možda su dosadašnji jastrebovi počeli da shvataju da je krajnje vreme da se konačno suoče sa stvarnošću.

Pregovori između SAD i Rusije, ili treći svetski rat

S druge strane, jastrebovi, pre svega u Bajdenovoj administraciji, mogu da padnu u očaj. To znači da će i dalje podsticati Kijev da „oslobodi“ svoje teritorije, a da se zatim priključi NATO-u, što bi isprovociralo Moskvu da iskoristi svoje nuklearne, najpre taktičke potencijale.

Ova sve agresivnija grupa jastrebova verovatno će postajati sve glasnija tražeći eskalaciju tenzija sa Rusijom. To bi mogao da bude njihov poslednji uspeh, jer bi kinesko-brazilskoj inicijativi, koja će biti predložena u Brazilu u novembru, moglo poći za rukom da zamrzne konflikt u Ukrajini.

Za sada je nemoguće predvideti sve konture takvog pragmatičnog kompromisa. Danas svim akterima ukrajinske krize preti eskalacija, koja bi mogla da preraste u treći svetski rat.

Izjave Bajdena ostavljaju mogućnost da će Ukrajina izgubiti teritorije i da se neće priključiti NATO-u. Drugim rečima, SAD su sada spremne da poštuje neke od ključnih ruskih zahteva.

Iako SAD nisu dale nikakve signale o drugim ruskim ciljevima, kao što su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na raniju poziciju i moglo bi da predstavlja osnovu za početak pregovora o miru.

Verovatno je da će Zapad još tokom ove godine odustati od proklamovanog cilja: da Ukrajina ponovo zauzme teritoriju koju je ova zemlja imala pre 2014. i da zatim uđe u NATO. Moguće je da Zapad neće pristati na sve ciljeve Rusije, ali će sigurno postati popustljiviji. To bi otvorilo put pregovorima između SAD i Rusije.

Ukrajina je samo marioneta Zapada (SAD), koja ne može samostalno pregovarati sa Rusijom.

SAD priznaju da Ukrajini ponestaje ljudstvo i da njena politika prisilne regrutacije ne uspeva da nadoknadi ogromne gubitke koju ova zemlja ima na frontu. Osim toga, dok NATO nije u stanju da se takmiče sa Rusijom u „logističkoj trci“, Rusija proizvodi tri puta više daleko jeftinijih topovskih granata od zemalja članica NATO-a.

Lideri NATO-a su toga i ranije bili svesni. Sve ovo pokazuje da je Zapad već izgubio rat u Ukrajini.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social