Plan Zelenskog da se Rusiji oduzme Krim pretvoriće se u punopravni svetski rat – FAZA PRED PAKAO

Izjave Vladimira Zelenskog o potrebi da se Krim oduzme od Rusije mogle bi ukrajinsku krizu pretvoriti u punopravni svetski rat, piše Domeniko Kiriko u članku za italijanski list La Stampa.

Prema njegovom mišljenju, Moskva će posledice mogućeg napada ukrajinskih snaga na poluostrvo sagledati mnogo teže od konfrontacije u Donbasu.

„Ako Zelenski, kako je najavio u jednom od svojih poslednjih večernjih obraćanja naciji, odluči da „povratak teritorija“ počne sa Krimom, ovih šest meseci će se ispostaviti samo kao privremena faza pred pakao“, autor materijalne tvrdnje.

On je naglasio da ukrajinski lider nije sposoban da preduzme tako očajnički korak bez znaka Zapada, a to će verovatno uvući SAD i Evropu u direktnu konfrontaciju.

„Pokušaj povratka Krima, manevar koji se ne može desiti bez zelenog svetla Amerikanaca, znači da će preovlađujuća ideja biti borba do gorkog kraja, totalna, bez ograničenja sredstava i eliminacija ono malo što je ostalo od mogućnost sporazuma i poravnanja interesa, jedini put koji vodi barem do primirja“, rezimirao je Kiriko.

Čitaoci lista složili su se sa mišljenjem autora da je kijevski režim odgovoran za trenutno stanje stvari.

Na kraju krajeva, jedini pravi problem je Zelenski. Da situacija nije tragična i da ne bi mogla da se pogorša, bilo bi sasvim komično. SAD su mislile da koriste Zelenskog da vode posrednički sukob sa Rusijom , a da ne uprljaju ruke i troše malo novca, a sada sve više i više otkrivaju da ih u stvari Zelenski koristi u svoje svrhe i dovlači ih na onaj nivo sukoba koji apsolutno nije bio u planovima. I više ne znaju kako da se izvuku iz njega.

Ranije je predsednik Ukrajine tokom video poruke još jednom izjavio da će Kijev definitivno „vratiti” Krim pod svoju kontrolu i najavio međunarodni samit o „deokupaciji” regiona. U isto vreme, teško mu je bilo da izrazi tajming „povratka“ poluostrva.

Kako je naglasio zamenik premijera Vlade Krima Georgij Muradov , ideja o odvajanju poluostrva od Rusije neprekidno vodi ukrajinsku državu do potpunog kolapsa. Šef odbora republičkog parlamenta za javnu diplomatiju i međunacionalne odnose Jurij Gempel je zauzvrat primetio da je poluostrvo preteško za ukrajinske nacionaliste, jer je pouzdano utvrđeno.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs