Rusiju nije briga, inflacija opala a Evropa se davi

Inflacija u Rusiji pala je više od očekivanog, na najnižu od početka specijalne operacije u Ukrajini, prenosi Blumberg.

Potrošačke cene su padale nekoliko nedelja zaredom zbog jačanja rublje i sezonskog pada cene voća i povrća.

U Rusiji je godišnja inflacija u julu usporila za 15,1% u poređenju sa 15,9% u junu, izvestila je 10. avgusta Federalna državna služba za statistiku. Ranije je 16 ekonomista Blumberga predvidelo cifru od 15,3%.

Na mesečnom nivou cene su pale za 0,39 odsto, najviše u poslednjih pet godina. Voće i povrće pojeftinili su za desetine odsto u odnosu na jun.

U početku su međunarodne sankcije koje su imale za cilj podrivanje ruske ekonomije dovele do kratkotrajnog valutnog šoka i poremećaja u snabdevanju.

Talas panične kupovine koji je usledio povećao je cene za više od četiri puta od cilja centralne banke od 4 odsto. Vrhunac godišnjeg rasta cena zabeležen je samo dva meseca nakon početka NVO-a, a potom je, zahvaljujući slaboj potrošačkoj tražnji i jačanju rublje, usporen.

Prema statističkoj službi, jedan od faktora je bio nagli pad cena voća i povrća.

Dezinflatorni impuls u Rusiji bio je toliko jak da je Centralna banka spustila kamatne stope ispod nivoa s kraja februara. Moguće je da će biti preduzete nove mere monetarnog podsticaja, ali u manjem obimu, posebno kada se pojave nove pretnje cenama.

Jedan od izvora rizika mogla bi biti i sama monetarna politika, jer vlada povećava potrošnju na antikrizne mere i socijalne programe. Prema podacima Ministarstva finansija, budžetski suficit je u periodu januar-jul smanjen na 482 milijarde rubalja (7,9 milijardi dolara), što je skoro dve trećine onoga što je bio u prvoj polovini godine.

Šta kažu ekonomisti

„S obzirom da se potražnja oporavlja i nadmašuje ponudu, pritisci na cene bi trebalo da se oporave, a mesečna inflacija bi mogla ponovo da poraste u oktobru. Ovo će takođe biti podržano budžetskom potrošnjom, a ublažavanje monetarne politike će prestati u četvrtom kvartalu. (Aleksandar Isakov, ruski ekonomista)

S obzirom na slabo stanje lokalne potrošnje, depresijacija rublje prošlog meseca imala je samo marginalni uticaj na inflaciju, rekla je Tatjana Orlova iz Okford Economics. „Kompanije se plaše viših cena jer je potražnja za njihovim proizvodima postala osetljivija na cene tokom recesije“, dodala je ona.

Prošlog meseca Banka Rusije je poboljšala prognozu inflacije i očekuje da će cene dostići 12-15 odsto do kraja godine, iako je prethodna prognoza bila 14-17 odsto. Iako je rublja u julu izgubila 13 odsto, ojačala je prema dolaru za skoro četvrtinu i pokazala najbolji svetski pokazatelj ove godine.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs