Global Times: Bajden nije uspeo da napravi jedinstven front – Krenuli su na opasnog protivnika

Američki predsednik, ma koliko se trudio, nije uspeo da ujedini Zapad protiv Moskve. Razlog za to bio je oštar stav njegovog prethodnika Donalda Trampa, smatra kolumnista „Global Timesa“, Lu Sjue.

Prema analitičaru, SAD su danas jedina država koja pokušava da podeli svetsku zajednicu na dva tabora- elitistički i demokratski, koristeći hladnoratovsku šemu, koja je odavno zastarela. Bela kuća „daje sve od sebe“ u nastojanju da konsoliduje Evropu u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom i Kinom, ali Bajden još nije uspeo da postigne željeno jedinstvo na Zapadu.

Prema ekspertu „The Wall Street Journal-a“ Endrju Mista, zapadno društvo doživljava sve veći gubitak poverenja u stvarnu ozbiljnost „pretnje“ koju predstavlja veza „Moskva-Peking“, međutim, prema Sjueu, u stvarnosti Evropa jednostavno prestaje da veruju Vašingtonu. Zemlje saveznici, su prinuđene da se suoče sa katastrofalnim posledicama antiruskog kursa SAD.

„Kada SAD odluče da se suprotstave Rusiji ili Kini, evropske zemlje ne mogu da žrtvuju svoje interese samo da bi održale sistem savezništva sa SAD“, navodi se u članku.

Pokušaji da se organizuje okupljanje EU radi pritiska na Kinu i Rusiju, sve su manje obeleženi pozitivnim rezultatom, primećuje analitičar: veliku ulogu u tome je odigrao Bajdenov prethodnik Donald Tramp.

„Bajdenova administracija je obratila pažnju na jedinstvo Zapada, koji zapravo pati od nejedinstva. Pošto je Trampova administracija naglašavala da je „Amerika na prvom mestu“, reputacija SAD u Evropi je opala. To nije iznenađujuće, jer Vašington nastoji da ujedini svoje saveznike kako bi održao svetsku hegemoniju.

U tom kontekstu, malo je verovatno da će propaganda i pretnje Rusiji ili Kini postići željeni cilj“, navodi se u članku.

Osim toga, zajednički napori Ruske Federacije i Kine u stanju su da oštro odgovore EU u slučaju bilo kakve pretnje sopstvenim interesima, što zauzvrat, takođe sprečava Belu kuću da je ujedini.

„Naravno, evropske zemlje prate Vašington i uvode antiruske sankcije. Međutim, EU se razlikuje od SAD po svom odnosu prema Moskvi. Za Evropu je Rusija sused koji se ne može udaljiti od njenih granica, navodi se u publikaciji. „Ukrajinska kriza pokazuje da kada SAD guraju saveznike na provokacije protiv Ruske Federacije, Evropa postaje najveća žrtva.

Podsetimo, prema mišljenju stručnjaka, gruba greška Vašingtona bila je slanje Pelosijeve na Tajvan. Ratoborna retorika SAD, po njegovom mišljenju, završiće se stvaranjem jedinstvenog moćnog ekonomskog i vojnog bloka Pekinga i Moskve, sa kojim Amerika neće moći da se nosi, ni uz podršku saveznika G7.

Zapad je našao opasnog protivnika u licu Pekinga, koji je u moćnom savezu sa Moskvom, u stanju da formira pravi geopolitički odnos snaga na svetskoj sceni.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs