Naslovnica U FOKUSU Papa prihvatio ostavku nadbiskupa koji je prikrivao zlostavljanje dece

Papa prihvatio ostavku nadbiskupa koji je prikrivao zlostavljanje dece

Nadbiskup Andžej Džiga optužen je za prikrivanje dela pedofilije, koje je počinio sveštenik pod njegovim nadzorom

Papa Francisko prihvatio je ostavku nadbiskupa mitropolita poljske biskupije Šćećinsko-kamijenske Andžeja Džige, objavio je Vatikan u svom biltenu.

Lokalni medij „Gazeta viborča“ prenosi da je Džiga optužen za „prikrivanje dela pedofilije koje je počinio sveštenik pod njegovim nadzorom“.

U kratkom saopštenju Svete Stolice nisu se spominjale te optužbe.

Poljska je doživela niz skandala sa zlostavljanjem dece.

Naime, poljska državna komisija za slučajeve pedofilije 2021. je proučila oko 330 prijava u toj zemlji. Iako je nekadašnji papa Jovan Drugi preminuo još 2005. godine, postao je goruća tema u Poljskoj nakon emitovanja kontroverznog dokumentarca na televiziji TVN koja je u vlasništvu SAD.

U filmu se navodi da je, dok je bio kardinal u svom rodnom gradu Krakovu, štitio sveštenike optužene za seksualno zlostavljanje dece.

Nekadašnji prvi čovek Rimokatoličke crkve, rođen kao Karol Jozef Vojtila, vodio je krakovsku nadbiskupiju od 1964. do 1978. godine. On je u tom periodu bio upoznat sa slučajevima više sveštenika optuženih za zlostavljanje maloletnika, a navodno je i pomogao u njihovom zataškavanju, tvrdi holandski novinar, pozivajući se na arhivske dokumente kojima je imao pristup.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social