Naslovnica IZA OGLEDALA PAKLENA STVARNOST JE TU: Ovaj kompjuter će pronaći sve što ste ikada...

PAKLENA STVARNOST JE TU: Ovaj kompjuter će pronaći sve što ste ikada radili na internetu NI ŠIFROVANJE GA NEĆE SPREČITI

kvantni- kompjuteri- VI- internet- vestacka- inteligencija

Sledeća generacija kompjutera unosi strah u agencije bezbednosti širom sveta, jer se nacije pripremaju za najveći depozit informacija koji je svet ikada video.

Ovo nije još jedna uzbuna, već razvoj kvantnih računara. Trka se već odvija na dva fronta, razvoj ovih super-računara s jedne strane, i razvoj algoritama za zaustavljanje ovih mašina sa druge strane.

[adsenseyu1]

Kvantni računari će moći da čitaju sve što je ikada, ili će ikada, biti poslato, sačuvano ili povezano sa internetom, uprkos tome da li je šifrovano ili ne.

Sve što je bezbedno poslato preko interneta, od e-mejla i bankarskih transakcija, do državnih tajni, odjednom će postati čitljivo.

Kvantni računari su više nego brza verzija onoga što danas koristimo – klasičnih računara. Mašine koje sada koristimo rade na osnovnoj jedinici informacija sa oznakom “1“ ili “0.“ Kvantni računar koristi kubit – kvantni bit – koji omogućava da se rešavaju složeni problemi mnogo brže, jer može istovremeno sadržati kombinaciju “1“ i “0“.

Krista Svor, menadžer Microsoft-ove istraživačke grupe „Quantum Architectures and Computtion“ iz Redmonda, rekla je da će kvantni kompjuter biti “eskponencijalno brži“ on onoga što trenutno imamo.

[adsenseyu4]

“Mislimo da bi kvantni kompjuter mogao rešiti probleme u vremenskom okviru koji je razumniji od života univerzuma, možda nekoliko godina, ili nekoliko dana, ili nekoliko sekundi“.

Majkl Fridman, američki matematičar u Microsoft stanici Q, rekao je: “Kvantni računar bi mogao biti toliko dramatičan da neko kaže da bi mogao dovesti do ogromnih računarskih posledica. Istina je da još ne znamo“.

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) je zabrinuta zbog kvantnog računara i to s razlogom.

NSA planira da pređe na kvantno-otporne algoritme i da ode dalje od kriptografskih algoritama „Suite B“, koje je odredio Nacionalni institut za standarde i tehnologiju.

[adsenseyu1]

Oni savetuju proizvođače koji još nisu prešli na algoritme „Suite B“ da to ne bi trebalo da urade u ovom trenutku i da umesto toga svoje resurse iskoriste za “pripremu za predstojeću tranziciju na kvatno-otporne algoritme.“

Tod Holmdah, korporativni potpredsednik „Microsoft Quantum-a“, veruje da će ova tehnologija biti ključna u rešavanju problema koje sada ne možemo razrešiti.

“Video sam mnogo tehnologije, i mislim da će ova biti najveća u našoj generaciji. Stvari koje je trenutno teško kontrolisati, možete rešiti za par sati i sekundi.“

Ian Levi, iz Nacionalnog centra za sajber bezbednost, deo GCHQ, veruje da će zbog toga što su troškovi razvoja kvantnog računara toliko visoki da će samo nacije biti ponosni vlasnici prve generacije, i upozorava da bi prvo trebalo napasti šifrovane sisteme.

[adsenseyu4]

“Prva generacija ovih stvari će biti krvavo skupa, tako da će nacije biti te koje će ih imati, nema sumnje. Ako je država uložila ogromnu količinu novca u kvantni kompjuter, logična stvar je napasti kriptosisteme.“

Dr Levi veruje da će biti potrebno neko vreme pre nego što kvantni računar bude potpuno usavršen, a kako se to približva, trenutno postoje tri razmišljanja u pripremi sledeće generacije kompjutera.

“Jedan tabor kaže – “Stižu kvantni računari a odgovor je distribucija kvantnog ključa. Način razvoja sigurne metode komunikacije koja može šifrovati i dešifrovati poruke, i otkriti da li treća strana pokušava da dobije pristup. Drugi tabor kaže – Stižu kvantni računari, a ogovor je post-kvantna kriptografija. Metoda razvijanja algoritama koji su bezbedni od napada kvatnim računarom. Treći tabor kaže – Stižu kvantni računari, kraj sveta je blizu“, rekao je Levi.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]