Otkud u drevnom kraljevstvu Urartu iz 9 veka pne, artefakt astronauta u brodu

bvhjdfhg736423978

Toprakal šatl je dobro poznat artefakt među istraživačima drevnih astronauta. Autor i istraživač Zaharija Sičin pronašao je ovaj artefakt u muzeju u Istanbulu, Turska.

Nije bio izložen zato što su kustosi mislili da je falsifikat. Artefakt nazvan po nalazištu Toprakal, gde je pronađen, izgleda kao svemirski brod sa astronautom koji sedi u njemu te se iz tog razloga smatra da ne može biti jako star.

Toprakal, koji se nalazi blizu jezera Vani u regionu Kavkaza, čudno je nalazište samo po sebi.

U drevnim vremenima (9. vek pre nove ere) bilo je poznato kao Tušpa, glavni grad kraljevstva Urartu. Tušpa je sagrađen pored utvrđenja na zapadnom kraju Vanske citadele.

Zidovi ove drevne Urartijske tvrđave, koju često pominju samo kao Toprakal, posebni su zato što su napravljeni kiklopskim zidarstvom. To znači da su zidovi sagrađeni bez maltera od velikih kamenih blokova.

Ova metoda izgradnje se smatrala legendarnom kod drevnih Grka, koji su zamišljali da takve zidove može napraviti samo rasa divova, koji se zovu kiklopi. Kiklopsko zidarstvo se može naći u Evropi u mikenskim zgradama, ali i na drugim kontinentima, na primer Maču Pikču u Peruu i neka druga prekolumbijska nalazišta.

Tvrđava u Tušpi ima natpise urartijskog kralja Sardurija i na asirskom jeziku. Sarduri I je vladao od 834. do 828. godine pre nove ere i uglavnom je poznat po tome što je premestio glavni grad kraljevstva Urartu u Tušpu. Neverovatno je da natpisi u Tušpi, pored navoda da je Sarduri I osnovao mesto, opisuju transport džinovskih blokova iz grada Alniu.

Obično su na natpisima zabeležena osvajanja i pobede, slavne činjenice o određenom vladaru. Zašto su se pisci namučili da opišu prosti način gradnje? Možda zato što nije bio tako jednostavan, a pisci su želeli da objasne kako su se blokovi od po 30-40 tona našli tamo?

Smatra se da se Alniu nalazi severoistočno od obale jezera Van. Blokovi nisu mogli da se transportuju daleko, raspravljaju se naučnici. Svrha megalitne građevine ostaje neodređena. Da li ju je zaista sagradio Sarduri I ili je građevina mnogo starija, a Sarduri je pokušao da je prisvoji kao svoju?

Da li je slučajnost što je na takvom misterioznom nalazištu pronađen objekt koji izgleda kao svemirski brod? Zaharija Sičin opisao je ovaj objekt kao „Izvajani model nečega što modernom oku liči na svemirski brod…pokreće ga grupa od četiri izduvna motora oko većeg izduvnog motora, ima mesta za jednog pilota-koji se može i uočiti na objektu“.

Da li su blokovi mogli da se transportuju sa tolike daljine uz upotrebu tehnologije poput svemirskih brodova? Ovo je samo spekulacija, ali zašto bi drevni stanovnici Tušpe napravili takav artefakt, ako nikad ranije nisu videli avione ili svemirske brodove?

Webtribune.rs