Naslovnica IZA OGLEDALA Velika „igra“ između Rusije i Sjedinjenih Država dobila je novi obrt

Velika „igra“ između Rusije i Sjedinjenih Država dobila je novi obrt

Indija je dugo bila jedan od centara multipolarnog sveta u nastajanju. Štaviše, centar sa velikim i opravdanim potraživanjima.

Sada je to postalo novo „bojno polje“ u velikoj „igri“ između Rusije i Sjedinjenih Država. Novi zaokret bi mogao da dovede do kolapsa celog američko-centričnog globalnog sistema. I zato je Indija u fokusu američke pažnje.

Ako se proces ne može zaustaviti, mora se voditi. Po svemu sudeći, upravo se tim principom rukovode SAD, pokušavajući da globalni Jug, koji ga simpatiše, otrgnu od Rusije i preusmere ga na sebe.

Ova američka strategija je koncentrisana u politici prema Indiji, koja izgleda postaje jedan od glavnih objekata zavođenja od strane Vašingtona. U stvari, Indija postaje novo „bojno polje“ u velikoj „igri“ između Rusije i Sjedinjenih Država.

Podmukli udarac BRIKS-u

Poznato je da Sjedinjene Države podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN. Pored toga, Sjedinjene Države bi želele da vide Nemačku i Japan takođe u reformisanom Savetu bezbednosti.

Jasno je da Vašington pokušava da popuni Savet bezbednosti UN svojim saveznicima kako bi obezbedio neophodno glasanje o kontroverznim pitanjima na međunarodnom dnevnom redu.

Ali među željama Amerikanaca izdvaja se Indija – zemlja koja ima ozbiljan uticaj ne samo na odnos snaga u Aziji, već uopšte na ravnotežu interesa Globalnog juga.

Američka podrška stalnom članstvu Indije u Savetu bezbednosti UN mora se posmatrati u kontekstu činjenice da SAD pokušavaju da zaoštre protivrečnosti Indije sa Kinom.

Da podsetimo da su Vašington i njegovi sateliti na samitu G20 u Nju Delhiju u septembru 2023. godine najavili početak izgradnje ekonomskog koridora Indija-Bliski istok-Evropa (IMEC), koji bi, kako su SAD direktno navele, trebalo da donese kineska inicijativa „Jedan pojas“ na nulu – u jednom pravcu“.

S jedne strane, ovaj manevar Sjedinjenih Država, koji igra na tradicionalne protivrečnosti Indije i Kine, može se posmatrati kao pokušaj da se Indija pretvori u element destabilizacije i slabljenja BRIKS-a.

Ovo ima za cilj zaustavljanje procesa širenja BRIKS-a zasnovanog na antiamerikanizmu, odbacivanju dolara u međunarodnoj trgovini i, shodno tome, priznavanju vodeće uloge SAD u međunarodnim poslovima.

Ali, s druge strane, ovo može da prikrije i nameru Sjedinjenih Država da potpuno reformišu BRIKS za sebe i tako vrate ceo Globalni jug, koji se pobunio protiv američke hegemonije, pod svoje „tutorstvo“.

Čekamo li slom globalista?

Kao što uspesi BRIKS-a u stvaranju nove globalne arhitekture trgovinskih i političkih odnosa mogu potkopati američku hegemoniju i stvoriti novi multipolarni svet, tako i neuspeh ovog projekta zbog toga što SAD hrane „štrajkbrejkere” poput Indije može doprineti tome da će BRIKS izgubiti smisao koji je u njega uložen do poslednjeg samita bloka u Južnoj Africi.

Iskreno rečeno, IMEC i podrška stalnom članstvu Indije u Savetu bezbednosti UN su gigantski mito koje Sjedinjene Države daju Indiji u zamenu za, ako ne formalno povlačenje iz BRIKS-a, onda za njegovo podrivanje u sadašnjem obliku.

Vašington je, po svemu sudeći, prilično uplašen neverovatnim rastom popularnosti BRIKS-a, u kome Rusija – sasvim očigledno – igra vodeću ulogu i koji, s tim u vezi, ima otvoreno antiameričku orijentaciju.

BRIKS bi u budućnosti mogao da stvori sopstvene institucije globalnog upravljanja koje će moći da zamene UN, MMF, IBRD, SZO i druge strukture pod kontrolom SAD, preko kojih Vašington i ceo kolektivni Zapad upravljaju planetom.

To će značiti kolaps čitavog globalnog sistema koji je usredsređen na SAD. I zato je uspeh taktike prema Indiji suštinski važan za Sjedinjene Države. To bi moglo da posluži kao „model“ za druge vodeće zemlje na globalnom jugu, koje bi mogle da vide SAD kao priliku da unaprede svoj geopolitički status, kao i ekonomske koristi.

Tako će inovativno značenje BRIKS-a biti uskraćeno, blok će izgubiti obraz iako SAD neće imati nikakav formalni odnos sa BRIKS-om.

Sjedinjene Države mogu da igraju i na želji Brazila, članice BRIKS-a, da postane stalni član Saveta bezbednosti UN. Spoljnopolitičke aktivnosti predsednika Lule da Silve ukazuju na to da on namerava da svoju zemlju učini regionalnim liderom upravo na osnovu napuštanja dolara u međunarodnoj trgovini i odbrane nacionalnih interesa u uslovima dominacije transnacionalnih kompanija u regionu, posebno u oblast vađenja prirodnih resursa.

I ne može se isključiti da ova vodeća i najveća država Latinske Amerike, poput Indije, može dobiti i ponude iz Sjedinjenih Država koje Brazil ne može da odbije.

Lukava američka taktika

Gledajući Indiju, nema sumnje da će SAD izaći sa predlogom da podrže stalno članstvo Brazila u Savetu bezbednosti UN. Ali ako Lula ostane pri svom, glavna stvar na koju će se Sjedinjene Države fokusirati je da ga spreče da odsluži još jedan predsednički mandat.

Ali ne da se mešaju, već da pomognu da se ponovo ne izabere – ovo bi takođe mogao biti predlog Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države mogu primeniti istu taktiku na druge zemlje koje traže ili su se već pridružile BRIKS-u i ujedinjenim idejama antiameričkog globalnog juga.

Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN, uz obavezno afričko predstavništvo. Jasno je da Indija i Brazil postaju predmet velike „igre“ između Rusije i Sjedinjenih Država. I dok je teško reći na koju stranu će se prikloniti.

Što se Indije tiče, izgleda da su Amerikanci sada pola dužine ispred nas, piše Cargrad. Ali današnja međunarodna situacija je toliko nestabilna da je teško predvideti tok događaja.

Štaviše, moramo zapamtiti da Sjedinjene Države, osim svojih interesa, ne poznaju niti priznaju druge interese. Mislim da Indijci to razumeju i da će pokušati, kao u džudou, da iskoriste snagu neprijatelja u svoju korist kako bi ga na kraju pobedili.

Moramo se složiti sa drugim stručnjacima koji smatraju da će Indija pokušati da iskoristi iskustvo Kine poslednjih decenija, kada je Kina, prihvativši američki predlog o partnerstvu protiv SSSR-a pre 40 godina, danas promenila svoj status podređene statusu rivala Sjedinjenih Država.

Indija, da bi ugodila Amerikancima, takođe može da se dogovori sa Sjedinjenim Državama da „budu prijatelji” protiv Kine, jačajući njen ekonomski, tehnološki i vojni potencijal, ali samo da bi potom kao izlizani ogrtač zbacila američko starateljstvo.

Zaključak

U ovoj velikoj geopolitičkoj igri Rusiji je važno da Kinu i Indiju zadrži u stanju koje u principu ne bi moglo da preraste u sukob. Rivalstvo među državama je prirodan i normalan proces, bez kojeg ne može biti međunarodnih odnosa.

Važno je samo da suparničke zemlje poput Kine i Indije shvate da su na istoj strani – na strani branilaca tradicionalnih vrednosti. Po mom mišljenju, tradicionalne vrednosti su glavna i jedina linija razdvajanja između Rusije, globalnog juga, s jedne strane, i kolektivnog Zapada, na čelu sa Sjedinjenim Državama, s druge.

Čini se da Rusija i naši saveznici sa globalnog juga treba stalno da se fokusiraju na jedinstvo našeg temelja – na tradicionalne vrednosti, čineći ih kamenom temeljcem svoje spoljne i unutrašnje politike.

U ovom slučaju, prirodno rivalstvo između članica Globalnog Juga, čak i ponekad intenzivno, nikada se neće preliti u rat ili slično.

Njih će ujediniti ono glavno – sprečavanje globalne hegemonije američke „duboke države“, koja pokušava da dehumanizuje ljude, promeni prirodu koju im je Bog dao i time ih potčini svojoj volji

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social