Naslovnica SPEKTAR Rusija: Stavljaju sebi „metu na čelo“ – Poljska traži nuklearno oružje od...

Rusija: Stavljaju sebi „metu na čelo“ – Poljska traži nuklearno oružje od Amerike

Rusija će uzeti u obzir potencijalno raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Poljskoj u svom vojnom planiranju, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ovo rekla komentarišući izjavu poljskog predsednika Andžeja Dude da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje u okviru NATO-ovog programa „Nuclear Sharing“.

„Izgleda da Varšava namerno nastoji da privuče veću pažnju onih koji se bave vojnim planiranjem u ruskom Generalštabu. Logično bi bilo pretpostaviti da će, kada se američko nuklearno oružje pojavi u Poljskoj, relevantni objekti odmah biti stavljeni na listu legitimnih mete u slučaju direktne oružane konfrontacije sa NATO-om“, rekla je ona, preneo je TASS.

Ona je Dudinu izjavu ocenila kao „provokativnu“.

„Poljske vlasti ne kriju da teže da se približe američkom nuklearnom oružju raspoređenom u Evropi i aktivno koriste ove ambicije u svojoj neprijateljskoj politici prema Rusiji“, rekla je Zaharova.

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva i Minsk uzimaju u obzir poljski faktor kada preduzimaju dodatne mere za jačanje bezbednosti svoje Unije.

U intervjuu za list Fakt u nedelju, Duda je rekao da je Poljska spremna da rasporedi nuklearne bojeve glave u okviru NATO-ovog programa Nuclear Sharing.

Prema rečima poljskog predsednika, on je više puta razgovarao o ovom pitanju sa američkim partnerima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social