Naslovnica U FOKUSU U Evropi na meti kineski špijuni

U Evropi na meti kineski špijuni

Federalno nemačko tužilaštvo uhapsilo je danas u Dizeldorfu i Bad Homburgu troje Nemaca, dva muškarca i ženu, zbog sumnje da su radili za kinesku tajnu službu najmanje od 2022. godine.

Reč je o nemačkim državljanima koje su uhapsili pripadnici Federalne policije (BKA), javljaju nemački mediji.

Kako prenosi „Velt”, pretreseni su kuće i radna mesta osumnjičenih.

Navodi se da je jedan od osumnjičenih, Tomas R, u Nemačkoj dobio informacije o inovativnim tehnologijama koje bi mogle da se vojno koriste za Kinesku tajnu službu (MSS), a da mu je pomogao bračni par Hervig F. i Ina F, koji vode kompaniju iz Dizeldorfa.

Oni su, uz pomoć svoje kompanije, uspeli da uspostave kontakt i sarađuju sa nemačkim istraživačima i naučnicima, prenosi „Velt”.

Britanska policija je danas optužila dvojicu muškaraca za špijuniranje za Kinu, od kojih je jedan, kako se navodi, radio kao istraživač u britanskom parlamentu za istaknutog poslanika iz vladajuće Konzervativne partije.

Kako prenosi „Skaj njuz”, pozivajući se na kancelariju londonske Metropoliten policije (Met), radi se o 32-godišnjem Kristoferu Beriju i 29-godišnjem Kristoferu Kešu.

Navodi se da su njih dvojica navodno pribavili, snimili i objavili informacije „štetne po bezbednost ili interese države” i koje bi mogle biti „direktno ili indirektno korisne neprijatelju”.

Beri i Keš su pušteni na slobodu i pojaviće se u Vestminsterskom sudu za prekršaje u petak, prenosi RT

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social