Naslovnica ŽIVOT Pokrenut program „Proba-3“: Izazivaju veštačko pomračenje sunca!

Pokrenut program „Proba-3“: Izazivaju veštačko pomračenje sunca!

Evropska svemirska agencija pokrenula je program „Proba-3“ u kom će prvi put u istoriji pokušati da izazove veštačko pomračenje sunca.

Ključ ove misije je lansiranje dva satelita koji će proučavati Sunčevu koronu, odnosno atmosferu koja okružuje nama najbližu zvezdu, što će nam omogućiti bolje razumevanje solarnog vremena, prenosi Euronjuz Srbija.

Najveći izazov ovog projekta je letenje satelita u formaciji sa velikom preciznošću, a iskustvo koje ESA bude stekla u okviru ove misije biće dragoceno i za buduće projekte.

Letelice „Coronagraph“ i „Occulter“ biće postavljene u formaciji čija se preciznost meri u milimetrima, na međusobnoj udaljenosti od 144 metra i većoj.

„Occulter“ će leteti bliže Suncu i blokiraće Sunčev disk, bacajući senku na drugi satelit, na isti način na koji Mesec stvara senku na Zemljinoj površini tokom pravog pomračenja.

To će omogućiti da „Coronagraph“ fotografiše unutrašnji deo regije korone, što je zbog zaslepljujuće svetlosti Sunca nemoguće u uobičajenim okolnostima.

„Proba“ je inače akronim za „Project of Onboard Autonomy“, a takođe na latinskom znači „Hajde da pokušamo“.

Kada sateliti završe sa fotografisanjem, tim na Zemlji poslaće komandu da se sateliti razdvoje na dovoljnu udaljenost, kako se ne bi sudarili.

Proučavanje Sunčeve korone pomoći će naučnicima da predviđaju solarno vreme, kao što su geomagnetske solarne oluje, koje mogu da utiču na satelite u orbiti, kao i na komunikacione i strujne mreže na Zemlji.

„To će nam pomoći da bolje razumemo brojne stvari, poput porekla solarnih vetrova. I dalje ima nekih pitanja na koja nemamo odgovor, posebno onih koja se tiču sporih vetrova. Spori vetrovi su oni koji variraju i koji nisu homogeni i uniformni. Još nije sigurno odakle potiču“, kaže Andrej Žukov, istraživač Kraljevske opservatorije u Belgiji.

Dva satelita se trenutno pripremaju za konačno spajanje u Belgiji, odakle će biti premešteni u Indiju i lansirani pomoću „Polar Satellite Launch Vehicle“ letelice u septembru ove godine.

Vredi napomenuti da pomračenje koje će sateliti izazvati neće biti vidljivo na Zemlji.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social