Naslovnica ŽIVOT Ova riba je najzdravija, puna je proteina, odlična za kožu i probavni...

Ova riba je najzdravija, puna je proteina, odlična za kožu i probavni sistem

Vreme je posta, pa je prilika da jedemo ribu, a svakako je i dobar izbor ukoliko želite da se zdravije hranite.

Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe koliko je riba važna i zdrava namirnica u ishrani. Na njegovoj lestvici visoko je pozicioniran losos, a zatim slede sardine, inćuni, som, bakalar, pastrmka i oslić.

Osim toga, o zdravstvenim pogodnostima koje ima redovno konzumiranje lososa svedoče i brojna istraživanja.

Meso lososa obiluje proteinima i aminokiselinama. Takođe sadrži komponente koje su od velikog značaja za zdravlje zglobova, ali i pravilno funkcionisanje digestivnog trakta i regulaciju insulina. Obiluje važnim vitaminima i mineralima i drugim korisnim materijama.

Kada pogledamo nutritivni sastav lososa, vidimo da na samo 100 gr spremljenog (grilovanog, na primer) lososa dolazi čak 22 gr proteina, što je skoro polovina preporučenog dnevnog unosa.

Takođe, losos je  bogat dobrim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Vitamini i minerali u lososu

Osim što je odličan izvor visokokvalitetnih proteina, losos sadrži prilično korisne količine drugih važnih elemenata, kao što su vitamini B grupe, te minerali poput selena, fosfora i kalijuma. Osim toga predstavlja i solidan izvor gvožđa, cinka, magnezijuma i vitamina C i E.

Količine vitamina B kompleksa su impresivne. Vitamini B grupe igraju izuzetno značajnu ulogu u većini hemijskih reakcija u našem organizmu i učestvuju u metaboličkim procesima. Dovoljan unos B vitamina obezbeđuje kvalitetan san, izdržljivost, dovoljno energije, koncentraciju i, iznad svega, čuvaju naše srce i krvne sudove.

Zdravstvene prednosti lososa

Losos je dobar za celokupno zdravlje, hranljivo i ukusno lososovo meso čuva zdravlje i neguje organizam. Konzumacija mesa lososa je dobra za:

  •     Nervni sistem i mozak
  •     Srce i krvne sudove
  •     Mišiće i koštanozglobni sistem
  •     Zdrave oči, kožu i kosu
  •     Dobar san i zdrav metabolizam

(hayat)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social