Naslovnica U FOKUSU „Tesla“ drastično smanjuje cene u Kini i Nemačkoj zbog pada prodaje i...

„Tesla“ drastično smanjuje cene u Kini i Nemačkoj zbog pada prodaje i konkurencije

Kompanija „Tesla“ najavila je veliko smanjenje cena svojih vozila u Kini i Nemačkoj, nedugo nakon što je to učinila u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najnovije sniženje cena nadovezuje se na ona koja je kompanija Ilona Maska napravila od početka prošle godine kako bi pokušala da smanji pad prodaje i izbori se sa sve jačom konkurencijom na vodećim tržištima, preneo je Si-En-En.

 Pad cena snizio je Tesline profitne marže, što je dovelo i do pada njenih akcija za oko četiri odsto. Veliki svetski proizvođač električnih vozila u nedelju je smanjio početne cene četiri modela u Kini, svom najvećem prekomorskom tržištu, za 14.000 juana (1.810 evra).

Model tri, najprodavaniji automobil te američke kompanije u Kini, sada se prodaje po najnižoj ceni od 249.900 juana (32.384 evra).

U Nemačkoj, najvećem Teslinom tržištu u Evropi, cena njenog Modela 3 sa pogonom na zadnje točkove takođe je smanjena za 2.000 evra na 40.990 evra, navodi se na zvaničnom sajtu.

Prva smanjenja najavljena su u petak u Americi, kada je Maskova kompanija snizila cene tri od svojih pet modela.

Tesline akcije oborene su za više od 40 odsto od početka godine, nakon pada kvartalnih isporuka automobila po prvi put u skoro četiri godine, a kompanija je najavila i otpuštanje oko 10 odsto svog osoblja širom sveta, prenosi Tanjug.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social