Naslovnica SPEKTAR Otkriveni planovi Kremlja za Prigožinovo „globalno carstvo“

Otkriveni planovi Kremlja za Prigožinovo „globalno carstvo“

       

Posle događaja od 24. juna u kojima je učestvovao PMC „Vagner“, koje je predsednik Vladimir Putin nazvao oružanom pobunom, ruske vlasti nameravaju da preuzmu punu kontrolu nad „globalnom imperijom“ koju je stvorio biznismen Jevgenij Prigožin, piše „The Wall Street Journal“.

Nakon događaja na jugu Rusije, došlo je do porasta diplomatskih aktivnosti iz Moskve, kako bi se partneri u Africi i na Bliskom istoku uverili da će „Vagnerove“ operacije biti sprovedene bez prekida, ali pod kontrolom novog rukovodstva, piše list, pozivajući se na neimenovane diplomate, obaveštajce i izvore upoznate sa diskusijama o ovom pitanju.

Prema pisanju publikacije, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije otišao je u Damask, kako bi preneo poruku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu da „PMC „Vagner“ više neće delovati samostalno“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, zamenik ministra Sergej Veršinjin posetio je Siriju 26-27. juna i sastao se, između ostalog, sa predsednikom Asadom. U izveštaju ministarstva se ne pominje da je tokom razgovora pokrenuta tema o aktivnostima „Vagnera“.

List piše, da su visoki zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova pozvali predsednika Centralnoafričke Republike, Faustin-Archange Touadera (među njegovim telohraniteljima su Vagnerovi borci), uveravajući da najnoviji događaji u Rusiji neće zaustaviti njeno širenje u Africi.

Oko 6.000 članova „Vagnera“ radi van Rusije, od čuvanja rudnika i političara u Centralnoafričkoj Republici, do zaštite naftnih bušotina i teritorije pod kontrolom vlade u Siriji. Kako su dve upućene osobe tom izdanju izjavile, 27. juna je borcima PMC-a, koji uglavnom deluju u Siriji, naređeno da stignu u rusku vojnu vazdušnu bazu u Latakiji i oni su poslušali.

Što se Malija tiče, prema zapadnim bezbednosnim zvaničnicima, vlasti zemlje se nadaju da će Vagnerovci „popuniti vakuum” koji se formira nakon završetka misije UN. Kako piše „Rojters“ pozivajući se na diplomate, nacrt rezolucije o kojoj će se glasati u Savetu bezbednosti UN, završiće se 30. juna. Misija od 13 hiljada ljudi imaće šest meseci da se povuče, precizirala je agencija.

Vlasti Malija su sredinom juna zatražile povlačenje kontingenta UN iz zemlje „bez odlaganja“.

Savetnik predsednika Centralnoafričke Republike, Fidel Guanđika, rekao je ranije, da će republičke vlasti prihvatiti sve druge snage koje Rusija odluči da pošalje umesto „Vagnera“. „Ako Moskva odluči da ih opozove PMC „Vagner“ i pošalje nam „Betovena“ ili „Mocarta“, a ne „Vagnerovce“, imaćemo ih“, rekao je „Fajnenšel Tajms“.

[adsenseyu1]

Publikacija je navela da, prema rečima neimenovanih diplomata, u Centralnoafričkoj Republici nije bilo očiglednih promena nakon pobune „Vagnera“ u Rusiji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, rekao je da se zbog „Vagnerovih“ akcija u Rusiji 24. juna, odnosi Rusije sa Afrikom nisu promenili. On je dodao da, pored interakcije Centralnoafričke Republike sa „Vagnerom“, na zahtev vlasti ove zemlje tamo rade još „nekoliko stotina vojnih lica” kao instruktori, a taj posao će biti nastavljen.

Osnivač „Vagnera“Jevgenij Prigožin, je 23. juna uveče optužio rusko „vojno rukovodstvo“ za napad na „Vagnerov“ kamp. Ministarstvo odbrane odbacilo je navode biznismena i nazvalo ih provokacijom. Ujutro 24. juna, snage PMC-a su blokirale štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu i krenule ka Moskvi.

Uveče 24. juna, nakon rezultata pregovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Prigožin je najavio da će se kolone PMC-a vratiti u pozadinske logore.

Kremlj je saopštio da će slučaj protiv biznismena po članu o oružanoj pobuni (član 279 Krivičnog zakonika) biti obustavljen, „Vagnerovci“ neće biti procesuirani, a Prigožin će moći da ode u Belorusiju. 27. juna, prema rečima Lukašenka, biznismen je stigao u republiku. FSB je istog dana najavio zatvaranje slučaja pobune.

Predsednik komiteta Državne dume za odbranu, Andrej Kartapolov, rekao je da je sudbina „Vagnera“ nejasna, ali da će se posle akcija PMC-a 23-24. juna promeniti njegova unutrašnja struktura, snaga, bezbednost i podređenost.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]