Oficiri NATO zabrinuti pojavom ruskog stelt drona iznad Ukrajine

       

Ruski dron „Ohotnik“ primećen je na nebu iznad Ukrajine, u vezi sa čime je strana štampa podigla pravi talas uzbune.

Najverovatnije je to zbog jedinstvenih mogućnosti i izgleda novog borbenog drona, koje izgleda kao ogromno krilo.

Dron je korišćen za gađanje ciljeva u regionu Sumi. Zvanični predstavnici ruskog Ministarstva odbrane još nisu komentarisali ovu informaciju.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Već duže vreme kruže glasine da ruski inženjeri spremaju revoluciju u vazduhu.

Do pre nekoliko godina iz hangara tajnog konstruktorskog biroa čulo se tiho šaputanje, a onda su se na društvenim mrežama pojavila curenja sa fotografijama prvog lansiranja S-70 – oznake ovog teškog jurišnog drona – pre test poletanja.

Prvi put se ovaj „tihi lovac” pokazao u junu 2018. godine. I već u novembru iste godine, uspešno je savladao pistu Novosibirskog avio-zavoda, dostigavši brzinu od 200 kilometara na sat, prema programu testiranja.

Sve operacije, uključujući taksiranje, poletanje, ubrzanje i zaustavljanje, izvođene su autonomno.

Spoljašnji izgled drona posebno je zadivljujući zbog svojih strogih i elegantnih oblika. Nastao je po principu „letećeg krila“, kada je teško vizuelno odrediti gde je desno, gde levo, a gde trup.

Štaviše, ruski vojni stručnjaci su otkrili dodatne detalje: S-70 će raditi zajedno sa lovcem pete generacije Su-57.

Avion će voditi dron do cilja i pokrivati ga. Postoji pretpostavka da se mogu stvoriti snopovi od 20-30 udarnih dronova koje pokriva nekoliko lovaca. Takva „armada“ je sposobna da nanese ozbiljnu štetu neprijatelju, u stanju je da preore neprijateljske položaje zajedno sa ljudstvom i vojnom tehnikom.

Dron „Ohotnik“ već pokazuje svoj potencijal, menjajući pravila vazdušnog obračuna i puneći stranu štampu novim uznemirujućim naslovima. Međutim, Rusija nastavlja da drži intrigu, ne otkrivajući sve detalje svog novog drona.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte