Naslovnica SPEKTAR Oslobođenje Avdejevke: Koji je strateški značaj „kapije Donjecka“

Oslobođenje Avdejevke: Koji je strateški značaj „kapije Donjecka“

Ukrajinska tvrđava koja se proteklih devet godina nalazila na tom mestu služila je kao tačka sa koje su redovno granatirani centar Donjecka, pri čemu je u tim napadima stradalo nekoliko hiljada civila.

Ruske vojne jedinice su 17. februara oslobodile Avdejevku, industrijski grad u blizini Donjecka, koji se smatrao jednim od najutvrđenijih mesta na ukrajinskom frontu. Od sredine 2014. godine, ukrajinska vojska je izgradila fortifikacije, bunkere, rovove i druge objekte, pretvarajući Avdejevku u pravu „neprobojnu“ tvrđavu.

Međutim, zahvaljujući hrabrosti, efikasnosti i iskustvu ruskih boraca, Avdejevka je oslobođena nakon četiri i po meseca aktivne borbe, uključujući oko mesec dana urbanih sukoba, dok su ukrajinski militanti povučeni u rasulu kako bi sačuvali živote.

Zapad je Avdejevku smatrao mestom od velikog strateškog značaja i „simbolom otpora ruskoj agresiji“, koji se mora braniti po svaku cenu, što je podsećalo na narativ s početka bitke za Bahmut. Bahmut, ili Artjomovsk kako se nekada nazivao dok je bio pod ukrajinskom kontrolom, takođe je bio ključno čvorište i važno mesto za Kijevski režim.

Kako je vreme prolazilo, ruski borci su ostvarili proboj najpre na južnom, a zatim i na severnom delu Avdejevke, pretvarajući je tako od neprobojne tvrđave „ukrajinskih branitelja“ i grada od strateškog značaja u samo mali gradić od simboličkog značaja za Rusiju.

[adsenseyu1]

Kao što se dogodilo i sa Artjomovskom, kada je Avdejevka oslobođena, pojavili su se izveštaji o „katastrofalnim gubicima ruskih napadača“ i teza da je reč o „pirovoj pobedi Moskve“, od koje Oružane snage RF neće moći da se oporave.

„Nezavisni“ američki Institut za studije o ratu, ocenio je da Rusija više neće napredovati na frontu jer će „ruske snage biti degradirane zbog višemesečnih napada u Avdejevki, dok će novopridošle ukrajinske jedinice biti sposobne da drže nove linije odbrane zapadno od grada“.

Međutim, rezultati sa terena su pokazali da američki institut, inače poznat po plasiranju vešto zamaskirane pro-ukrajinske propagande, nije bio u pravu.

Naime, neposredno nakon oslobođenja grada, ruske jedinice na Donječkom pravcu nisu prešle u defanzivu, već su nastavile sa ofanzivnim operacijama, pa se borbe trenutno vode u Lastočkinu – selu zapadno od Avdejevke preko kojeg su se ukrajinski vojnici povlačili, dok su taktički uspesi zabeleženi i na drugim delovima fronta.

Zbog čega je Avdejevka zapravo strateški važna?

Како je već pomenuto, ukrajinska vojska je ovaj relativno mali grad u Donjeckoj Narodnoj Republici gotovo čitavu deceniju koristila kao bazu za napade na centar i stambene četvrti Donjecka, najčešće upotrebom višecevnih raketnih lansera (uključujući i američke HIMARS) i samohodnih haubica.

Budući da je udaljenost od centralnog dela Donjecka svega 15 km, a od njegovih najsevernijih delova 10 km, ukrajinski militanti su nanosili veliku štetu civilnoj infrastrukturi, jer su ruska vojska i službe za hitne slučajeve imali vrlo malo vremena da reaguju i upozore lokalno stanovništvo.

Oslobođenjem Avdejevke, učestalost ovih napada biće značajno umanjena, jer iako i dalje postoje manja mesta u blizini Donjecka pod ukrajinskom kontrolom, u njima nije moguće koncentrisati toliku količinu ljudstva i artiljerijskih sredstava.

Drugi razlog zbog kog Avdejevka ima veliku važnost za čitav Donjecki pravac su obližnje komunikacije – putevi i pruge, koji se nalaze neposredno iza „kapije Donjecka“ kako je pojedini mediji ispravno nazivaju.

Naime, na oko dva kilometra od jugoistočnog dela Avdejevke nalazi se raskrsnica na kojoj se ukrštaju dva puta: Donjeck-Gorlovka i Donjeck-Konstantinovka.

Prvi će nakon neophodnih radova i obnove služiti kao ključna komunikacija za transport naoružanja, municije i druge opreme između dva grada, dok bi drugi u budućnosti mogao da posluži u operacijama za oslobođenje Konstantinovke, a kasnije i Kramatorska.

U proteklih devet godina, Avdejevka je bila važno uporište za ukrajinsku vojsku, koja ju je koristila kao bazu za napade na Donjeck, posebno na stambene četvrti, uz korišćenje različitog artiljerijskog oružja kao što su višecevni raketni sistemi i samohodne haubice.

Ovo je izazvalo značajnu štetu po civilnu infrastrukturu, budući da su udaljenost grada od centra Donjecka i brzina napada otežali brzu reakciju ruske vojske i službi za hitne slučajeve.

[adsenseyu4]

Oslobođenjem Avdejevke, učestalost takvih napada će se verovatno smanjiti, jer ruske snage sada mogu bolje nadzirati situaciju u ovom regionu. Takođe, treba istaći da Avdejevka nije samo bila vojno-strategijski značajna, već je imala i značajnu geografsku ulogu. Naime, nalazila se na važnom raskrsnici puteva i pruga, što ju je činilo ključnom tačkom za logističke operacije u regionu.

Ovaj događaj takođe oslikava razlike u sposobnosti i strategiji između ruskih i ukrajinskih vojnih snaga. Dok je ruska vojska uspela da za relativno kratko vreme oslobodi Avdejevku, ukrajinske snage su doživele neuspeh u svojim pokušajima da probiju ruske linije odbrane, posebno tokom napada na „Surovikinu liniju“ koja je bila izgrađena u proteklih nekoliko meseci.

Ovo može ukazivati na to da je ruska vojska bolje obučena i opremljena za vođenje obe ofanzivnih i defanzivnih operacija u poređenju sa ukrajinskom vojskom.

(Webtribune.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social