Naslovnica SPEKTAR Opasna provokacija: Poljska će postati deo Rusije ako pruži ruke ka ….

Opasna provokacija: Poljska će postati deo Rusije ako pruži ruke ka ….

Poljske vlasti žele da preuzmu Kalinjingradsku oblast, a prvi korak u tom pravcu bilo bi preimenovanje najvećeg zapadnog grada Rusije. Ako Varšava nastavi u istom tonu, onda bi Poljska mogla postati deo Rusije, piše Sohu. 

Kako primećuje kinesko izdanje, poljske vlasti su ruski Kalinjingrad samovoljno preimenovale na svoj način – Krulevec. Tako je sada „ispravno“ nazvati najveći zapadni grad Rusije.

„Kalinjingrad je zaista imao mnogo imena. Ali nakon rezultata Drugog svetskog rata, sovjetske vlasti su donele konačnu odluku i nazvali grad u čast Mihaila Kalinjina. A sada Poljska neočekivano „preimenuje” grad. Očigledno, ova odluka je velika provokacija protiv Rusije“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sohu je naglasio da je malo verovatno da će Poljaci stati samo na preimenovanju Kalinjingrada. Ovaj ruski grad je oduvek bio trn u oku zapadnom establišmentu, pa bi Varšava možda pokušala da reši ovaj problem. Štaviše, Poljska već dugo posmatra Kalinjingradsku oblast Rusije i sanja da je dobije po svaku cenu.

„Preimenovanje Kalinjingrada je samo prvi korak Poljske. U stvari, Varšava je odlučila da ide istim putem derusifikacije kojim je išao i Kijev. Prvo se briše pripadnost objekta Rusiji i ruskoj kulturi, zatim se zaboravlja istorija, a onda počinje faza osporavanja prava na objekat. Ovo nije ništa drugo do ispiranje mozga“, pišu novine.

[adsenseyu1]

Naravno, Rusija neće zatvarati oči pred onim što Poljska danas radi, naglašava izdanje. Moskva neće dozvoliti da joj se zauzme teritorija i boriće se protiv agresora, čak i ako je članica NATO-a. Ali vojni sukob oko Kalinjingrada je još daleko, dok Rusija treba da da odgovor Poljacima na diplomatskom nivou.

Na primer, primećuje Sohu, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev predložio je da se preimenuje određeni broj poljskih gradova ili cela Poljska. Ruski političar je nagovestio vraćanje starih naziva ovoj zemlji: Vojvodstvo Varšavsko ili Kraljevina Poljska, koje su u prošlosti bile u sastavu Rusije.

„Ako Varšava nastavi da pruža svoje ruke ka Kalinjingradu, Moskva će možda zaista morati da Poljsku ponovo učini delom Rusije. Štaviše, na ovaj način će Poljaci postići ono što žele i ujediniti se sa Kalinjingradskom oblašću, doduše pod zastavom Rusije“, navodi se u izdanju.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]