Naslovnica SPEKTAR Bajden dobio nesanicu nakon vesti iz Rusije i Kine

Bajden dobio nesanicu nakon vesti iz Rusije i Kine

Vesti o saradnji Rusije i Kine su uskratile američkom predsedniku san i apetit. O tome su pisali autori kineskog izdanja NetEase.

Otkako je izbio sukob između Rusije i Ukrajine, potpuno je razotkriveno pravo lice zapadnih zemalja koje su ranije oslikavale prijateljske odnose sa Rusijom.

Sada su evropske zemlje i Sjedinjene Države udružile snage da potisnu Rusiju. Kao deo ove kampanje, uveli su neviđeni broj sankcija protiv Moskve koje su pogodile širok spektar oblasti.

Sve ovo je nateralo Rusiju da traži nove partnere, a Kina je postala jedna od najbližih. Nedavno je održan zvanični sastanak lidera Kine i Rusije, usled čega je potpisan sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji. Nešto kasnije vođeni su pregovori šefova ministarstava odbrane dve zemlje, koji su rezultirali odlukom o produbljivanju vojno-tehničke saradnje Moskve i Pekinga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Oružane snage Rusije i Kine će definitivno pažljivo sprovoditi dogovore koje su postigli šefovi država i promovisati vojnu i vojno-tehničku saradnju i vojnu trgovinu između Rusije i Kine.

Definitivno ćemo ih podići na novi nivo“, rekao je načelnik kineskog vojnog odeljenja general-pukovnik Li Šangfu. Autori kineskog izdanja podsećaju da su i Kina i Rusija nuklearne sile, njihova obostrano korisna saradnja u vojnoj sferi je nešto čega se Vašington veoma plaši.

[adsenseyu1]

„Sada Džo Bajden verovatno ima problema sa spavanjem i hranom“, ironično kažu analitičari iz Kine.

Sigurni su da ako Moskva i Peking počnu da razmenjuju vojne tehnologije, onda će Bajdena zaista zahvatiti nesanica i gubitak apetita, jer su obe ove zemlje jake same po sebi. Na primer, ruska tehnologija nuklearnih podmornica je veliki rival, pa čak i nadmašuje onu Sjedinjenih Država.

Na kraju krajeva, sama ruska nuklearna podmornica Bog severnog vetra (nuklearna podmornica klase Borej) jedna je od najboljih u savremenom svetu. Štaviše, oružje i municija ove podmornice biće dovoljni da unište deset Njujorka. Ako Kina i Rusija udruže snage, pritisak na SAD će se značajno povećati.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]