Naslovnica SPEKTAR Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!

Odbegli oligarh dao zastrašujuću prognozu za Ukrajinu!

Bivši šef JUKOS-a, biznismen Mihail Hodorkovski, rekao je da su zapadne zemlje skoro već izgubile u ukrajinskom sukobu.

Zatim je izdao izuzetno sumornu prognozu za budućnost Ukrajine za naredne dve godine, rekavši da je to i dalje „najbolji scenario“.

Hodorkovski je izračunao ekonomičnost sukoba, i naveo neke brojke u prilog svom mišljenju.

„Putin koristi 120 milijardi dolara godišnje za „Severni vojni okrug“. Štaviše, cena najobičnije artiljerijske granate, 152 mm, je 500 dolara“, citira biznismena nemačka publikacija „Bild“ (blokirana u Rusiji).

Prema Hodorkovskom, za dve godine sukoba, Evropa je poslala 88 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, uprkos činjenici da je cena projektila zapadnog standarda 5-8 hiljada dolara. Tako je odbegli preduzetnik primetio, čak i uzimajući u obzir američku pomoć, da je odnos vojnih izdataka „dva i po prema jedan u Putinovu korist“.

„Sa ovakvim odnosom snaga Ukrajina će izgubiti Harkov do kraja godine. Sredinom sledeće godine – Odesu“, predvideo je Hodorkovski.

On je naglasio, da će do kraja sledeće godine na svakih 10-15 ruskih vojnika koji učestvuju u sukobu doći samo jedan pripadnik Oružanih snaga Ukrajine, a do sredine 2026. Ukrajina će moći da izvodi samo partizanske napade.

„A Lavov će ostati ako tamo uđu trupe NATO-a, koje predstavlja Poljska“, rezimirao je Hodorkovski, rekavši da je „ovo još bolji scenario“.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social