Naslovnica U FOKUSU Novi sastanak Erdogana i Putina: Moskva otvara vrata Turskoj za ekonomiju i...

Novi sastanak Erdogana i Putina: Moskva otvara vrata Turskoj za ekonomiju i oružje?

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan susrešće se u crnomorskom letovalištu Soči u petak, 5. avgusta.

To će biti njihov drugi susret u manje od mesec dana, budući da su se sredinom jula susreli u Teheranu.

Iz Kremlja kažu da će dva državnika razgovarati o političkoj i ekonomskoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini te da će se definisati dogovor o „pšeničnom koridoru“ za neometani izvoz ukrajinske pšenice.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

Podsećanja radi, oko 22 miliona tona žita blokirano je u ukrajinskim lukama, a Rusija je već dva puta nakon potpisivanja sporazuma o deblokadi granatirala luku Odesa, prenosi Jutarnji list.

Turska je nezadovoljna takvim „ponašanjem“ Moskve jer je ona jedan od „garanta“ sprovođenja sporazuma, učestvuje u koordinacionom centru koji proverava sadržaj brodova i omogućava svojim ratnim brodovima siguran prolazak do Bosfora.

Međutim, kako javlja CNN Türk, Putin će, navodno, tražiti od Erdogana ne samo izuzetno efikasne bespilotne letelice bajraktar, nego i gradnju njihove fabrike u Rusiji.

Kako prenosi Ukrajinska pravda pozivajući se na turske izvore, Erdogan je o tome na sastanku obavestio svoje stranačke kolege. Putin ga je u Teheranu pozvao da „zajedno prave bajraktar“.

Moskva je protestovala kod Turaka tražeći da ne prodaju svoje dronove Ukrajincima, a ako već to rade, neka ih izvezu i u Rusiju. Izvršni direktor Bajkar Makine, Haluk Bajraktar, izjavio je da se on protivi prodaji bespilotnih letelica Rusiji te da lično podržava Ukrajinu.

Haluk Bajraktar je brat je Selčuka Bajraktara, Erdoganovog zeta, koji je uključen u gradnju tih dronova.

Osim toga, pretpostavlja se da će dvojica čelnika razgovarati i o sankcijama Rusiji, a nagađa se da bi turske avio-kompanije mogle preuzeti čak i neke unutrašnje ruske linije jer je sve više ruskih avio-kompanija prinuđeno ukinuti neke linije te prizemljiti avione zbog kvara i nemogućnosti sprovođenja redovnog remonta.

Turska traži svoju šansu u ruskim sankcijama, zbog inflacije koja doseže i više od 50 odsto, dok Putin nastoji fa ublaži sve razorniji učinak zapadnih sankcija zbog nestašice velikog broja proizvoda koja se već oseća.

Osim toga, nedostaje i zapadne tehnologije za rad industrije te su, kako pišu i ruski mediji, mnoge fabrike smanjile ili potpuno obustavile proizvodnju zbog nedostatka tehnologije i repromaterijala, što je dovelo i do otpuštanja radnika.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(jutarnji list, b92.net)