Nove isporuke oružja neće proći kako je Zapad planirao

Oružane snage Ukrajine suočiće se sa problemima zbog novog snabdevanja zapadnim oružjem, pišu politikolozi Edvard Salo i Ben Hazen u članku za „National Interest“.

Prema mišljenju stručnjaka, odluka Sjedinjenih Država, Nemačke i Francuske, da isporuče Ukrajini svoja oklopna vozila različitih modela, samo će pogoršati situaciju ukrajinskih trupa.

„Obezbeđivanje vojske sa tri različita borbena vozila pešadije, sa tri različite protivtenkovske rakete, dovešće do operativnih problema.“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Slanje ovog oružja zahtevalo bi stvaranje različitih lanaca snabdevanja. Osim toga, Oružane snage Ukrajine će morati da promene pristup servisiranju opreme. Autori članka podsećaju, da će ukrajinski vojnici morati da prođu individualnu obuku, kako bi koristili oklopna vozila određenog modela.

Vašington je saopštio, da će Kijevu obezbediti borbena vozila pešadije „Bredli“, a Nemačka je Oružanim snagama obećala borbeno vozilo pešadije „Marder“, i dodatnu bateriju protivvazdušnih raketnih sistema „Patriot“. Takođe je postalo poznato, da su Sjedinjene Države počele masovno da prebacuju tenkove u istočnu Evropu.

Webtribune.rs